Britanniassa pääministeri Boris Johnsoniin kohdistuvat syytökset ovat siirtyneet uudelle vakavuuden asteelle. Torstaina Johnson joutui jo kiistämään valehdelleensa kuningattarelle parlamentin istuntotauon pidentämisen syistä.

Johnsonin mukaan syytökset ”eivät missään nimessä” pidä paikkaansa, muun muassa sanomalehti Guardian kertoo.

Johnsonin hallitus pyysi aiemmin kuningattarelta muodollista lupaa pidentää parlamentin normaalia istuntotaukoa. Hallituksen mukaan syy tähän on tarve järjestää lokakuussa kuningattaren puhe, joka esittelisi hallituksen lainsäädäntöhankkeita. Kriitikkojen mukaan on ilmeistä, että hallitus haluaa istunnot estämällä vähentää opposition mahdollisuuksia säätää sopimuksetonta EU-eroa rajoittavia lakeja.

Kuningattaren suostumus pääministerin pyyntöön on vain muodollisuus. Syytökset siitä, että Johnson olisi valehdellut majesteetille istuntotauon syistä, sytytti täyteen liekkiin skotlantilaisen tuomioistuimen päätös.

Skotlannin ylioikeus muutti alemman tuomioistuimen päätöksen, ja julisti Britannian parlamentin sulkemisen laittomaksi. Kolmen tuomarin yksimielisen päätöksen mukaan parlamentin toiminnan keskeyttämistä motivoi ”sopimaton aikomus häiritä parlamentin toimintaa.”

”Ja se, mikä tästä on seurannut, on laitonta”, tuomarit toteavat.

Yksi tuomareista totesi, että pääsyy taukoon oli estää parlamenttia vetämästä hallitusta vastuuseen ja säätämästä lakeja liittyen brexitiin.

Pääministeri Johnson puolustautui torstaina toteamalla, että Englannin ylemmän oikeusasteen tuomioistuin (High Court) hyväksyi hallituksen linjan.

”Mutta korkeimman oikeuden täytyy päättää”, Johnson sanoi.