Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Suomen Yrittäjien edustajat ovat lauantaina pohtineet sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) avausta mahdollisista keinoista työllisyyden parantamiseksi. Köyhyystutkijana uraa tehnyt Ohisalo nosti esiin kokeilun ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoisesta porrastuksesta.

Lue lisää:

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tyrmää esityksen toteamalla, ettei työllisyysaste nouse hallituksen tavoitteeseen työttömyysturvaa porrastamalla.

”Osaaminen ja työkyky ovat olennaisia ja niihin on panostettava sekä työllisten että työttömien kohdalla”, hän linjaa Twitterissä.

EK:n työelämäasioista vastaavan johtajan Ilkka Oksalan mukaan tarvitaan panostusta osaamiseen, työkykyyn ja työvoimapalveluihin sekä sosiaaliturvan kannustavuuden parantamista. Hänen mukaansa EK kannattaa näitä kaikkia.

”Meillä yksilön työllistymistodennäköisyys kasvaa juuri ennen ansiosidonnaisen päättymistä. Työvoimatoimistoissa oli marraskuun viimeisenä päivänä 51 100 avointa työpaikkaa ja yksityinen sektori ei edes suurta osaa työvoinatoimistoihin ilmoita. Eli töitä kyllä löytyy”, Oksala huomauttaa.

Lue seuraavaksi:

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen puuttuu keskusteluun kertomalla esimerkin työnantajayrittäjästä.

”Jokin aika sitten työvoimapulaa valitellut työnantajayrittäjä kertoi, että hänen ongelmansa kohta lievenee, kun läheisen tehtaan sulkemisessa irtisanotut tulevat töihin heidän ansiosidonnaisensa loppuessa. Että sellainen järjestelmä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Jarkko Elorannan mukaan SAK:n jäsenten keskimääräinen ansiopäiväraha on noin 1240 euroa kuukaudessa.

”Siinä ei leikkaamista ole ja taso varmasti kannustaa töihin. Byrokratiaa voisi purkaa sovitellusta päivärahasta”, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Maria Ohisalo viittasi perjantaina suoraan Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa paljastettiin, millaisia työllisyystoimia hallituksen keskusteluissa on ollut esillä. Porrastuskokeilu oli yksi näistä toimista ja Helsingin Sanomienn mukaan juuri vihreät on pitänyt esillä kokeilua, koska kaikki hallituspuolueet eivät kannata ansiosidonnaisen porrastamista. Se hiertää pääministeripuolue sdp:tä ja vasemmistoliittoa.

Lue seuraavaksi:

Porrastaminen tarkoittaisi, että työttömyysturvan taso olisi aluksi nykyistä korkeampi, mutta leikkautuisi työttömyyden keston perusteella. Työttömyysturvan porrastaminen on herättänyt keskustelua niin viime kuin tällä hallituskaudella, ja sitä on ehdotettu keinoksi nostaa työllisyyttä hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin.

Hallituksen kaavailemassa kokeilussa satunnaisotannalla valittu työtön voisi HS:n mukaan itse valita joko tavallisen tai porrastetun mallin, ja molemmissa kokonaistuki olisi yhtä suuri.

Iltalehti uutisoi hallituksen suunnittelevan myös niin sanottua yksilöllisen työnhaun mallia, jossa velvoitteiden laiminlyönnistä lankeaisi 30 tai 60 päivän karenssi, jonka ajaksi työttömyysetuuden maksaminen keskeytettäisiin.

Lue myös:

Jarkko Eloranta kommentoi tätä Ilta-Sanomille toteamalla, että jos tapahtuu velvoitteiden tiukentamista ja tiukempaa seurantaa, vastapainona nykyistä karenssijärjestelmää pitää saada lievemmäksi.

Ilkka Oksala puolestaan tyrmää ajatuksen karenssien lieventämisestä. Oksalan mukaan työttömyysturvan porrastaminen on EK:n listalla huomattavasti korkeammalla kuin ”minkäänlaiset versiot aktiivimalleista”.

Lue seuraavaksi: