Yhdysvaltain vaalikampanjointiin kytkeytyvissä Venäjä-tutkimuksissa tapahtui perjantaina merkittävä käänne, kun presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn myönsi antaneensa liittovaltion poliisille FBI:lle valheellisen lausunnon.

Tunnustus on nostanut yhdysvaltalaismediassa suuren kuohunnan ja sen merkitystä arvioidaan parhaillaan. Kauppalehden mukaan Wall Streetin osakekurssit lähtivät jyrkkään pudotukseen ABC Newsin uutisoitua, että Flynn todistaisi tulevassa oikeudenkäynnissä Trumpin määränneen hänet ottamaan yhteyttä venäläisiin.

CNN:n mukaan syyttäjä toteaa lausunnossaan, että Flynn soitteli vuoroin presidenttikauden aloitusta valmistelleelle Trumpin tiimille sekä Venäjän Yhdysvaltain-lähettiläälle. Väitteiden mukaan Flynn soitti useita puheluita kumpaankin suuntaan ja puhui venäläislähettilään kanssa muun muassa Venäjään kohdistetuista sanktioista.

Joidenkin raporttien mukaan Valkoisessa talossa ei kuitenkaan oltaisi huolissaan vaan päinvastoin iloisia. Erityisneuvonantaja Ty Cobb toteaa CNN:n mukaan lausunnossaan, että Flynnin tunnustama valheellinen lausunto on sama, jonka hän antoi Valkoisen talon väelle ja joka johti hänen eroonsa helmikuussa.

– Mikään tunnustuksessa tai syytteessä ei viittaa kehenkään muuhun kuin herra Flynniin.

Lähteet: Kauppalehti, CNN, Bloomberg