Venäjän vastaiset pakotteet ovat jo osoittautuneet osittain onnistuneiksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola vieraili Ylen Päivän kasvo –ohjelmassa tänään. Hän kommentoi eilen julki tullutta Yhdysvaltojen pakotteiden laajentumista suomalaisiin liikemiehiin ja muiden muassa Långvik Capital –yhtiöön, joka suunnittelee liikuntakeskusta Kirkkonummelle.

- Ei ole yllätys. Sanktiot on tehty siten, että ne pureutuvat Vladimir Putinin lähipiiriin, Aaltola kommentoi Ylelle suomalaisnimien päätymistä pakotelistalle.

- Tässä on seurattu rahaa. Jos rahaa siirretään muiden käsiin, on vain ajan kysymys, että sanktiot laajenevat koskemaan niitä, jotka tekevät aktuaalista bisnestä, Aaltola kommentoi

Eilen illalla Yhdysvallat ilmoitti, että sen Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriä vastaan luodut pakotteet on laajennettu koskemaan Suomen kansalaisia. Listalla ovat nyt liikemiehet Roman Rotenberg ja Kai Paananen.

Yhdysvallat kertoo Ylelle, että Rotenbergillä ja Paanasella on läheiset suhteet pakotelistalla oleviin Gennadi Timtšenkoon ja Boris Rotenbergiin.

- Pakotteiden tehtävä on estää Putinia lähellä olevia oligarkeja tukemasta Putinin ja Venäjän toimintaa Ukrainassa, Aaltola sanoo.

Roman Rotenberg ja Långvik Capital ovat suunnitelleet kylpylää ja urheilijoiden harjoittelukeskusta Långvikiin Kirkkonummelle. Hankkeessa on ollut mukana myös jääkiekkoilija Teemu Selänne.

Uusi Suomi on tänään yrittänyt tavoittaa Selännettä tai hänen edustajaansa kommentoimaan pakotteiden vaikutusta harjoituskeskussuunnitelmiin. Selänne ei ole itse sijoittanut rahaa hankkeeseen.

50 %:sti toimiva

Aaltolan mukaan Yhdysvalloilla on pitkä kokemus pakotepolitiikasta ja se on todettu toimivaksi tavaksi painostaa kansainvälisessä politiikassa.

- Pakotteet toimivat noin 50 prosenttisesti. Yleensä on päästy osin tavoitteisiin, Aaltola sanoo.

Yksityiskohtaisemmin sanottuna Venäjän talous on ollut hankaluuksissa USA:n ja Euroopan unionin langettamien pakotteiden vuoksi. Samaan aikaan maan taloutta painaa energiateollisuuden ja raaka-aineiden hintojen lasku.

- Venäjän talous on heikossa hapessa. Sen johdolla ei enää ole samaa kykyä käyttää varallisuuttaan vaikutusvallan ostamiseen, Aaltola kuvailee pakotteiden logiikkaa.

- Yhdysvallat ei ole riippuvainen Venäjästä, mutta Venäjä on riippuvainen dollaritaloudesta.

Aaltolan arvio on, että pakotteilla on kyetty hillitsemään Venäjän toimintaa Ukrainassa. Virallisesti Venäjä ei ole osapuoli, mutta samaan aikaan maan edustajat ovat osallistuneet Itä-Ukrainan kriisin neuvottelupöytiin.

- Ukrainassa käydään tulitaisteluita, mutta mitään voimakkaita skenaarioita ei ole tapahtunut. Tilanne on jäätynyt, eivätkä Venäjän tukemat joukot ole luoneet maasiltaa Krimille.

Itä-Ukrainassa hallintoa vastaan taistelevat joukot ovat jääneet asemiin Mariupolin kaupungin ympäristöön noin 200 kilometrin päähän Krimin niemimaan pohjoisosista.

Aaltola painottaa, että Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat käyttäneet hyvin lieviä keinoja painostaakseen Venäjää Ukrainassa.

- Vaihtoehto olisi avustaa aseellisesti Ukrainan hallintoa, Aaltola sanoo.