Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat tehneet ohjusiskun Syyriaan epäillyn kaasuiskun takia.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo BBC:n mukaan, että isku on tällä erää ohi, mutta maat ovat valmiita tekemään uuden iskun, jos Syyria tekee uuden kaasuiskun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi omassa lausunnossaan, että ohjusisku on isku barbarismia ja raakalaisuutta vastaan.

–Haluamme toimillamme esittää vahvan vastalauseen kemiallisen aseiden valmistamiselle, levittämiselle ja käyttämiselle, hän sanoi BBC:n mukaan.

Ulkopoliitisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvailee iskua rajatuksi ja eskalaatiota ehkäiseväksi ”ojennusiskuksi”.

–Lännen ojennusisku Syyriassa rajattu, eskalaatiota ennaltaehkäisevä. Osoitettiin päättäväisyyttä ja rajoja. Syyrian ja Venäjän reaktiot todennäköisesti kiivaita, mutta retoorisia, disinformatiivisia. Epävarmuustekijät kuitenkin huomattavia, hän kommentoi Twitterissä.

Lue myös: Geopolitiikan asiantuntija ohjusiskusta: ”Venäjän suoran sotilaallisen vastauksen todennäköisyys on nolla”

Venäjän Yhdysvaltain suurlähettiläs Anatoli Antonov on jo ottanut iskuun kantaa kovin sanoin.

–Pahimmat pelot ovat käyneet toteen. Varoituksiamme ei kuultu. Ennalta suunniteltua skenaariota toteutetaan. Jälleen meitä uhataan. Me varoitimme, etteivät tällaiset teot jää ilman seurauksia, hän sanoo suurlähetystön Twitter-tilillä julkaistussa viestissä.

–Koko vastuu on Washingtonissa, Lontoossa ja Pariisissa. Venäjän presidentin loukkaaminen ei ole hyväksyttävää. Maailman suurimman kemiallisten aseiden arsenaalin omistajalla USA:lla ei ole moraalista oikeutta syyttää muita, hän jatkaa.