Yhdysvaltainen republikaanisenaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana. Hän sairasti aivosyöpää. Senaattorin perhe kertoi syöpähoitojen lopettamisesta perjantaina.

Pitkästä poliittisesta urastaan tunnettu McCain oli Yhdysvaltain presidenttiehdokkaana vuonna 2008, jolloin presidentiksi valittiin Barack Obama.

McCain tuli tunnetuksi viileistä väleistään istuvaan presidentti Donald Trumpiin, vaikka he edustavat samaa puoluetta. McCain veti julkisesti tukensa pois Trumpilta lokakuussa 2016 tämän presidentinvaalikampanjan aikana.

Donald Trump on ilmaissut osanottonsa McCainin perheelle Twitterissä, mutta ei ole kommentoinut McCainin uraa sanallakaan.

Sen sijaan muun muassa Barack Obama, George W. Bush, Jimmy Carter ja George Bush ovat muistelleet McCainia.

”Vain harvaa meistä on testattu niin kuin Johnia. Ja vain harvalta meistä on vaadittu samanlaista rohkeutta kuin häneltä. Voimme kaikki vain ihailla hänen rohkeuttaan laittaa suurempi hyvä oman hyvinvointimme edelle. John näytti mitä se tarkoittaa, ja siitä me olemme kaikki hänelle velkaa”, Obama sanoi lausunnossaan.

George W. Bush on muistellut McCainin vakaumusta ja syvää isänmaallisuutta. Hänen isänsä George Bush puolestaan luonnehtii McCainia patriootiksi ja yhteiskunnan palvelijaksi, jonka rohkeudella ei ollut rajaa.

”Vain harva on uhrannut niin paljon kansalaistemme hyvinvointimme ja vapauden eteen kuin hän. Häntä rakastettiin ympäri maailmaa”, vanhempi Bush sanoi.

Myös Jimmy Carter on kuvaillut McCainia ”patriootiksi sanan parhaassa merkityksessä”.

CNN:n mukaan Barack Obama ja George W. Bush pitävät muistopuheen McCainin hautajaisissa. McCain itse toivoi toukokuussa, ettei Donald Trump osallistuisi hautajaisiin. New York Timesin mukaan hän otti yhteyttä Valkoiseen taloon ja pyysi, että presidentin sijaan hautajaisiin osallistuisi varapresidentti Mike Pence.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää Trumpin jättämistä ulkopuolelle merkittävänä.

”Surressaan Senaattori McCainia amerikkalaiset kaipaavat menetettyjä tasavaltalaisia hyveitään. Amerikkaa, jossa valtakamppailu kovaa mutta samaan päämäärään pyrkivää ja jossa poliittinen ystävyys yhdisti poliittisia toimijoita.Trumpin jättäminen kaihon ulkopuolelle paljon puhuvaa”, hän kirjoittaa Twitterissä.