Yhdysvallat on uhannut Turkkia uusilla pakotteilla Pohjois-Syyrian iskujen vuoksi. Pentagonin mukaan myös amerikkalaisjoukot ovat joutuneet Turkin tykistötulen kohteeksi.

Amerikkalaisten mukaan Turkin ampuma ammus räjähti perjantai-iltana vain muutaman sadan metrin päässä Yhdysvaltain tukikohdasta Kobanin kaupungissa. Pentagonin mukaan Turkin tiedossa oli, että alueella on Yhdysvaltain joukkoja.

”Varoitamme Turkkia vakavista seurauksista”, Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper sanoi BBC:n mukaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vastannut ilmoittamalla sotilasoperaation jatkuvan.

LUE MYÖS:

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Paronen arvioi Turkin keskittyvän asutuskeskuksiin hyökkäämiseen.

”Turkin tulenkäyttö ja maahyökkäys Syyriassa vaikuttaa keskittyvän asutuskeskuksiin. Tämä voi olla selkeä taktinen valinta, jonka tarkoituksena on tuhota vastustaja ja varmistaa alueen asutuskeskusten miehittäminen operaation ensimmäisissä vaiheissa”, hän kirjoittaa Twitterissä.

”Mikäli hyökkäyksellä olisi kierretty asutuskeskukset ja tunkeuduttu nopeastu syvälle kurdialueille, olisi noudatettu paremmin liikesodankäynnillisiä periaatteita. Ensimmäiset havainnot viittaavat Turkin valinneen kulutussodankäynnilliset tavoitteet”, Paronen jatkaa.

Hän tarkentaa, että kulutussodankäynnissä sitoudutaan vastustajan tuhoamiseen alueiden valtaamisen ja puolustuskyvyn romahduttamisen sijaan.

Paronen uskoo, että Turkin tavoitteena on edelleen operaation nopea loppuunsaattaminen.

”Turkilla on kaikesta huolimatta mahdollisuus toiminnallisen painopisteen muutokseen. Tällaisessa tilanteessa asutuskeskukset hallittaisiin tulella ja julkilausuttu suojavyöhyke vallattaisiin liikkuvilla osastoilla. Seurattavia asioita tämän painopistemuutoksen suhteen ovat: 1) havainnot taistelupanssarivaunukalustosta, 2) mitä pyöräajoneuvokalustoa Turkki keskittää alueelle, 3) millä järjestelmillä tulivalmistelut suoritetaan ja kuinka kauas Turkin rajasta ne olotetaan. ”

Turkki aloitti keskiviikkona mittavat ilmaiskut Syyrian kurdialueille samalla kun Turkin armeijan ja syyrialaisopposition joukot ylittivät Syyrian rajan. Turkin mukaan sen tavoitteena on luoda turvavyöhyke, josta se aikoo häätää Yhdysvaltain kumppanina Isisin vastaisessa sodassa toimineet kurdijoukot. Turkki pitää kurdiryhmiä terroristijärjestöinä. Turkin suunnitelmissa on myös sijoittaa turvavyöhykkeelle syyrialaiset pakolaiset, joita maahan on tullut miljoonia Syyrian kriisin aikana.