Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari hämmästelee, miksi Yhdysvaltain kansalliskaartin hävittäjien osallistumista Suomessa keväällä järjestettävään lentosotaharjoitukseen on pidetty salassa.

Kuudesta kahdeksaan yhdysvaltalaisia F-15C-hävittäjää on saapumassa Suomeen harjoittelemaan Karjalan lennoston kanssa. Heidän mukanaan henkilöstöä saapuu 70–100. Vierailusta kertoi ensimmäisenä Ylen uutiset. Mittakaavaa Kari pitää täysin poikkeuksellisena.

– Näin mittava harjoitus on pidetty salassa. Jopa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ovat saaneet tiedon harjoituksesta median kautta, Kari kirjoittaa tiedotteessaan.

Kari on huolissaan myös harjoituksen ulkopoliittisista vaikutuksista ja hän vaatii saada tietää, kenen aloitteesta harjoitustoimintaa on ryhdytty valmistelemaan.

– Ihmettelen, että valiokunta on sivuutettu täysin näin keskeisessä asiassa. Eduskunnalla tulee olla selkeä kuva harjoitustoiminnan kokonaisuudesta, laajuudesta ja tavoitteista. Eduskuntaa ei voi jättää sirpaletiedon varaan. Onko harjoituksen ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty huolella? Kari kysyy.