Yhdysvaltain ilmavoimat leikkaa jopa kolmanneksen F-35-hävittäjien tilauksestaan, mikäli hävittäjän käyttö- ja ylläpitokustannuksia ei saada alennettua, Tekniikka&Talous uutisoi.

Kustannuksista pitäisi pystyä nipistämään 38 prosenttia kymmenessä vuodessa, uutistoimisto Bloombergin käsiinsä saamasta muistiosta ilmenee. Pentagonin kustannusarvio hävittäjien käyttämiseksi ja ylläpitämiseksi vuoteen 2070 saakka nousee peräti 1100 miljardiin eli 1,1 biljoonaan dollariin.

Yhdysvaltain laivasto on suurin yksittäinen Pentagonin alainen F-35-tilaaja. Se on hankkimassa 1 763 hävittäjää. Mikäli kolmanneksen leikkaus toteutuu, tarkoittaa se 590 koneen tilauksen perumista.

USA:n ilmavoimien edustajan mukaan joulukuussa valmiiksi saadusta kustannusanalyysista on vielä pitkä matka lopulliseen tilausten perumiseen.

USA:n puolustusministeriön mukaan F-35:n kehitys- ja tuotantokustannukset on saatu tasaantumaan 2 456 hävittäjän toimittamiseksi ilmavoimille, laivastolle ja merijalkaväelle. Tilauksen arvoksi on tälle hetkellä arvioitu 406 miljardia dollaria.

Lockheed Martinin valmistama F-35-hävittäjä on mukana myös Suomen hävittäjähankinnan kilpailutuksessa.