Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley on vedonnut YK:ssa voimakkaasti Syyrian sisällissotaan puuttumisen puolesta. Haleyn mukaan USA saattaa ryhtyä voimatoimien käyttöön itsenäisesti, jos YK on kyvytön toimimaan.

– Kun YK toistuvasti epäonnistuu velvollisuudessaan toimia yhdessä, tulee tilanteita, joissa valtioiden täytyy ryhtyä omiin toimiinsa, Haley sanoi CNN-kanavan mukaan.

Haley ilmoitti USA:n ”saattavan” toimia itse, jos YK ei ole valmis sotilaallisiin toimiin Syyrian sodan lopettamiseksi.

Haley tuomitsi voimakkain sanoin Venäjän ja sen tukeman Syyrian hallituksen toiminnan. Viime päivinä maailmaa on järkyttänyt kemiallinen isku siviilien kimppuun kapinallisten hallitsemassa pohjoissyyrialaisessa kaupungissa. Venäjä ja Syyria kiistävät kemiallisten aseiden käytön, mutta Venäjän selitys kapinallisten asevarastosta kuolemien aiheuttajana on tyrmätty maailmalla.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia syyttävät iskusta Syyrian hallintoa ja vaativat YK:ta tuomitsemaan presidentti Bashar al-Assadin hallinnon iskusta. Esitettyyn päätöslauselmaan sisältyisi myös vaatimus, että Syyrian täytyisi julkistaa lentotietonsa iskun ajalta. Venäjä tullee kuitenkin käyttämään veto-oikeutta ja estämään päätöslauselman.

– Monenko lapsen täytyy vielä kuolla ennen kuin Venäjä välittää, Haley vetosi näyttäen YK-istunnossa kuolleiden syyrialaislasten kuvia.