Yhdysvaltain YK-lähettiläs ja turvaneuvoston puheenjohtaja Nikki Haley tuomitsee jyrkästi Syyrian ja Venäjän hallinnot Syyriassa tehdystä kemiallisesta iskusta.

Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan iskussa menehtyi ainakin 86 ihmistä, joista 30 oli lapsia. Luoteis-Syyriassa tehdyn iskun tekijäksi epäillään Syyrian ilmavoimia. Venäjä tukee Syyrian hallintoa ja sen presidentti Bashar al-Assadia.

YK:n turvaneuvoston kokouksessa keskiviikkona Haley nosti esille kuvia iskusta kuolleista lapsista.

– Kuinka monen muun lapsen täytyy kuolla ennen kuin Venäjä välittää, Haley kysyi dramaattisesti CNN:n mukaan.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson arvioi politiikkaa seuraavan The Hill -verkkolehden mukaan, että Venäjän tulisi arvioida uudelleen suhteensa al-Assadin hallintoon.

– Meillä ei ole epäilystäkään siitä, että Bashar al-Assadin johtama Syyrian hallinto on tämän kauhean iskun takana. Meidän mielestämme nyt venäläisten olisi aika todella pohtia huolella, tukevatko he edelleen Assadin hallintoa, Tillerson sanoo.

Sekä Haley että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vihjailivat USA:n olevan valmis uusiin sotatoimiin Syyriassa. Trumpin mukaan Syyrian kemiallinen isku meni monella tapaa liian pitkälle.

– Näette kyllä, Trump vastasi CNN:n mukaan kysymykseen mahdollisista uusista toimista.

– Kun Yhdistyneet kansakunnat ei kerta toisensa jälkeen kykene täyttämään velvollisuuttaan ja toimimaan yhdessä, on aikoja, jolloin valtiot ovat pakotettuja toimimaan omin päin.