Yhdysvaltain tapa kutsua itse itsensä Suomeen sotilasharjoituksiin on uusi, arvioi puolustusvaliokunnan jäsen, keskustan kansanedustaja Mikko Savola.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi torstaina Ilta-Sanomille ja Ylelle, että Suomeen saapuu vajaat parikymmentä Yhdysvaltain Stryker-rynnäkköpanssariajoneuvoa. Amerikkalaispanssarit harjoittelevat keväällä yhdessä suomalaisjoukkojen kanssa.

– Pitää nyt vähän kuulla, että mitä tarkkoja yksityiskohtia on tässä harjoittelussa sisällä. Tällaisessa perusharjoittelussa ei mitään pahaa ole. Mutta minun mielestäni on annettava selvä signaali siitä, että tämä on puhdasta harjoittelutoimintaa, eikä ole mitään ulkopoliittisia intressejä, Savola sanoo Uudelle Suomelle.

Mutta eikö tässä maailman tilanteessa ole vähän saivartelua, että mikä on ulkopoliittista signaalia ja mikä puhdasta harjoittelutoimintaa?

– Niin, sitähän tässä selviteltiin muutama päivä, että kenen kutsusta on harjoitukset ylipäätään järjestetty. Ja kyllä tämä on jenkkien omasta aloitteesta tullut, Savola kertoo.

– Onhan tämä vähän uusi tapa, hän pohtii.

Suomeen saapuu panssarijoukkojen lisäksi myös yhdysvaltalaisia hävittäjiä. Viime viikolla kerrottiin, että Oregonin kansalliskaartin F15-hävittäjät saapuvat harjoittelemaan Suomen ilmatilaan. Amerikkalaishävittäjät lentävät Suomen ilmatilassa historian suurimmassa laajuudessa.

Ainakin osalle kansanedustajista tieto hävittäjävierailusta tuli yllätyksenä median välityksellä. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kertoo, että mediassa kerrottiin myös panssariajoneuvojen vierailusta ensin. Vasta luettuaan uutisen hän kysyi valiokunnassa asiasta puolustusministeri Niinistöltä.

Savola vahvistaa, että niin ulkoasiainvaliokunnasta kuin puolustusvaliokunnastakin on kuulunut ”paheksuvia kommentteja” siitä, miten kansanedustajille on annettu tietoa harjoituksista.

– Kyllä tiedon pitää eduskunnalle nopeammin tulla, että miten kenraalit näitä harjoituksia sopivat, sanoo Savola.

Hän täsmentää, että vaikka yhteisharjoitukset suunnitellaan puolustusvoimissa, niin niille annetaan poliittinen siunaus tp-utvassa, eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa.

Samalla Savola kummeksuu puolustusministeri Niinistön niukkaa tiedotuslinjaa. Niinistö toimi viime vaalikaudella puolustusvaliokunnan puheenjohtajana ja Savola oli myös tuolloin sen jäsen.

– Hänen kanssaan tivattiin monia asioita. Kyllä pitäisi ymmärtää tiedon antamisen tärkeys. Tämäkin meni nyt hölmöä kautta. Jos olisi heti kerrottu, niin ei olisi tarvinnut lehdistön arvailla, hän pohtii.