Kansanedustajat seuraavat järkyttyneinä Yhdysvaltain levottomuuksia, jotka lähtivät liikkeelle mustan George Floydin kuoltua Minneapolisissa poliisiväkivallan seurauksena.

”On ollut järkyttävää seurata, miten Yhdysvaltain suurkaupunkien kadut ovat muuttuneet taistelutantereeksi. Poliisin silmittömän väkivallan kohteeksi ovat joutuneet mellakoitsijat, mutta yhtälailla lehdistön edustajat, sivulliset ja rauhanomaisesti mieltään osoittavat”, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

”Pinnan alla kytenyt pelko, viha ja ahdistus purkautui, George Floydin kuolema oli viimeinen pisara. Yhdysvaltain kaduilla nähdyt mellakat ovat toisintoa menneiltä vuosikymmeniltä. Yhdysvalloissa on nähty tällaista purkauksia monesti aikaisemmin, valkoisten poliisien mustiin kohdistama väkivalta on ollut usein kipinänä”, Arhinmäki jatkaa.

Arhinmäen mielestä niin Yhdysvaltain mellakoissa kuin esimerkiksi Lontoon ja Pariisin lähiöiden levottomuuksissa on kyse samasta asiasta: epätasa-arvosta, rakenteellisesta rasismista ja siitä, ettei osalla ihmisistä ole tulevaisuuden näkymää.

Keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnassa istuva Jouni Ovaska kuvailee oloaan lohduttomaksi Yhdysvaltain tapahtumia seuratessa.

”Eihän täällä voi kuin päivitellä. Silti kuitenkin toivon että niin ulkoasiainvaliokunnassa, erilaisissa kv-järjestöissä kuin yhteistyössä ministerien kanssa pystyisimme osaltamme vaikuttamaan maailman menoon. Myös maiden sisäiset kriisit kaipaisivat monesti kv-yhteisöä”, Ovaska tviittaa.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala kuvailee Yhdysvaltain tilannetta surulliseksi. Multalan mielestä maa tarvitsisi nyt erilaista johtajuutta kuin mitä presidentti Donald Trump tarjoaa.

”Yhdysvaltojen tilanne on surullinen. Toimittajien työn estäminen ei lisää luottamusta poliisin toimintaan, päin vastoin. Nyt tarvittaisiin johtajaa, joka kykenisi rauhoittamaan tilanteen ja ymmärtäisi avoimuuden arvon luottamuksen lisääjänä. Josko sekään enää auttaisi”, Multala tviittaa.