Yhdysvalloissa todettiin torstaina lähteestä riippuen noin 59 000-65 000 uutta koronavirustartuntaa. Joka tapauksessa sekä BBC että New York Times kertovat, että torstain luku on uusi vuorokausikohtainen ennätys.

BBC:n mukaan John Hopkinsin yliopisto kertoo 65 000 tartunnasta. Kaikkiaan Yhdysvalloissa on todettu jo 3,2 miljoonaa tartuntaa epidemian aikana.

Presidentti Donald Trumpin mukaan havaittujen tartuntojen määrä nousee lisääntyneen testauksen vuoksi, mutta Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat todenneet, että testaaminen ei ainakaan kokonaan selitä lukujen yltymistä.

New York Timesin mukaan tartuntamäärien valtakunnallinen nousu selittyy ennen kaikkea maan etelä- ja länsiosien osavaltioilla, jotka ensimmäisinä purkivat epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoituksia. Torstaina uusi tartuntaennätys kirjattiin Alabamassa, Idahossa, Missourissa, Montanassa, Oregonissa ja Texasissa.

Erityisesti esiin nousee Texas, jossa kirjattiin 10 900 uutta tartuntaa.

”Kuukausia sitten varoitin potentiaalisesta hyökyaallosta, jos emme ota tätä tosissamme”, texasilaisen Hidalgon piirikunnan johtaja Richard F. Cortez toteaa lausunnossaan.

”Tsunami on täällä.”

Myös koronakuolemien määrä on kasvussa, BBC kertoo. Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on viime päivinä kuollut keskimäärin yli 900 ihmistä päivässä. Floridassa koronakuolemia kirjattiin torstaina peräti 120, mikä on osavaltion uusi ennätys.

Yhdysvaltain tartuntatauti- ja allergiaviraston johtaja Anthony Fauci sanoo, että osavaltiot, joissa tartuntamäärä nyt nousee, avautuivat liian nopeasti.

”Erityisesti Florida, me tiedämme sen hypänneen muutaman [ohjeistuksen] vaiheen yli”, Fauci sanoo.

Presidentti Trumpin on määrä pitää presidentinvaalikampanjansa tilaisuus New Hampshiressa, jossa tartunnat ovat laskusuunnassa. Osavaltion viranomaiset ovat New York Timesin mukaan huolissaan tapahtumasta.

”Se ei ole mitä tarvitsemme, ottaen huomioon covidin”, sanoo paikallinen republikaani Tom Rath.

LUE MYÖS: