Perjantaina julkistettujen lukujen mukaan vähittäiskauppa väheni Yhdysvalloissa huhtikuussa 16,4 prosentilla edelliskuusta. Pudotus oli vieläkin rajumpi, jos tilastoista poistaa autokaupan. Ilman autokauppaa myynti laski 17,2 prosenttia edelliskuusta. Huhtikuinen vähittäiskaupan pudotus oli tilastointihistorian suurin.

Torstaina julkistettiin jälleen synkkä työmarkkinatilasto, joka heijastelee koronan vaikutuksia maan talouteen. Tuoreen tilaston mukaan Yhdysvalloissa jätettiin viime viikolla 2 981 000 uutta työttömyyskorvaushakemusta. Työttömyyskorvaushakemusten määrät ovat nousseet tänä keväänä koronan takia historiallisen suuriksi. Uusia työttömyyskorvaushakemuksia on jätetty viime kahdeksan viikon aikana yhteensä 36,5 miljoonaa. Ennen koronakriisiä hakemusten viikkomäärä on jäänyt tavallisesti selvästi alle 300 000 hakemukseen.

Euroalueen bruttokansantuote laski ennakkotietojen mukaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä 3,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Suomessa bkt kasvoi 0,1 prosenttia, mutta ekonomistit korostavat, että kyse on ennakkotiedosta.

”Monet yritykset joutuivat sulkemaan ovensa keväällä. Sekä yritysten että kuluttajien luottamusmittarit romahtivat huhtikuussa lamavuosien tasolle. Päivittäistavaroiden myynti, asuminen, rakentaminen ja muutamat muut toiminnot ovat tosin jatkuneet liki ennallaan tai jopa kasvaneet. Sukelluksen syvyys nähdään vasta kuukausien päästä, mutta 9 prosentin syöksy nollaisi koko edeltäneen nousukauden bruttokansantuotteen kasvun”, Danske Bankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi perjantaina.

Lue lisää:

Oikaisu 20.5.2020: Jutussa siteerattiin aiemmin kirjoitusta, jonka kerrottiin olevan Nouriel Roubinin blogikirjoitus. Siteerattu teksti ei ole Roubinin henkilökohtaisesti kirjoittama.