Suomen jalkapallomaajoukkueen tilanteesta käydään synkkää keskustelua. Ikuinen unelma arvokisapaikasta vaikuttaa jo vitsiltä. Vuosi 2016 oli melkoinen pohjanoteeraus, kun kalenterivuoden aikana jäätiin ensi kertaa voitotta 24 vuoteen.

Hans Backesta tuli neljäs valmentaja, joka viimeisen 11 vuoden aikana on saanut Huuhkajista kenkää. Sitä ennen valmentaja sai toimia tehtävässään tavallisesti sopimuskautensa loppuun tai erosi tarvittaessa itse.

Nykytilanteessa on vaikea uskoa, että Suomi oli lähellä kisapaikkaa 1980 EM-turnaukseen ja 1986 MM-turnaukseen. Valmentaja Esko Malmin johdolla Suomi jäi 1980 kisapaikasta vain yhden pisteen. Hämmästyttävää oli, että Neuvostoliitto jäi karsintalohkossa Suomen taakse.

Karsinnoissa Meksikon 1986 MM-kisoihin oli Martti Kuuselan valmentaman Suomen kisapaikka yhdestä voitosta kiinni. Jos Pohjois-Irlanti tai Romania olisi toisessa ottelussa voitettu, olisi Suomi napannut kisapaikan.

Arvostettu Kuusela jätti Suomen päävalmentajan tehtävät 1987. Hänet korvasi Jukka Vakkila, jonka komennossa Suomi ei ollut kisapaikkaa lähelläkään. Vakkila erosi 1992 tuon edellisen voitottoman kalenterinvuoden päätteeksi.

Vakkilan korvasi Tommy Lindholm, joka erosi tehtävistään syksyllä 1994, kun Kreikka voitti Suomen EM-karsintaottelussa 4-0. Peliesitykset eivät todellakaan vastanneet odotuksia ja Lindholmilla oli älyä erota.

Lindholmin seuraaja Jukka Ikäläinen jatkoi Lindholmin tiellä. Kesältä 1995 muistetaan Suomen surkea 0-6 -tappio Venäjälle. Ikäläinen sai jatkaa kuitenkin sopimuskautensa loppuun.

Tanskalainen Richard Möller-Nielsen, joka oli valmentanut Tanskan 1992 sensaatiomaiseen EM-kultaan, valmensi Suomea 1996-99. Ajanjaksolla Suomen kultainen sulkupolvi teki läpimurtonsa, mutta kisapaikkaa ei tullut. Suomi olisi kyllä päässyt 1998 MM-kisojen jatkokarsintaan, jos ei olisi tehnyt omaa maalia Unkaria vastaan lisäajan viimeisellä minuutilla.

HJK:n Mestareiden liigaan valmentanut Antti Muurinen valmensi Suomea 2000-05. Hänen komennossaan karsintoihin 2002 MM-kisoihin Suomi pelasi kahdesti tasan Saksan ja kerran Englannin kanssa sekä murskasi tulevan Euroopan mestarin Kreikan 5-1.

Muurisen hyökkäävämpi pelitapa ”sexy football” ei kuitenkaan tuottanut kisapaikkaa ja hänen pestinsä viimeisinä vuosina tulokset heikkenivät. Kun Muurinen ei halunnut erota, päätti Palloliitto antaa hänelle potkut.

Muurisen potkut olivat turhat, koska hänestä olisi päästy eroon kuitenkin karsintojen lopussa. Tilapäisseuraaja Jyrki Heliskosken komennossa Suomi pelasi Andorran kanssa tasan.

Muurisen jälkeen Palloliitto teki kovan satsauksen palkkasi valmentajaksi Roy Hodgsonin. Hänen komennossaan Suomi jäi yhden voiton päähän EM-kisapaikasta 2008 kisoihin. Cristiano Ronaldon tähdittämää Portugalia vastaan pelattiin kahdesti tasan ja Belgia voitettiin kuuluisassa Huuhkajat-ottelussa.

Hodgson ei halunnut jatkaa kuitenkaan EM-karsintojen jälkeen. Hän hankki Palloliitolle seuraajakseen Stuart Baxterin.

Baxteria haukuttiin Hodgsonin hankkimaksi turistiksi, eikä aivan syyttäkään, vaikka Saksan kanssa karsinnoissa 2010 MM-kisoihin yllettiin kahteen tasapeliin. Seuraavat EM-karsinnat alkoivat surkeasti ja Baxter haukkui surkean Unkari-tappion jälkeen Suomen median lyttyyn. Sen jälkeen hänelle annettiin potkut.

Mixu Paatelainen aloitti Suomen päävalmentajana keväällä 2011. Hänen joulukuusitaktiikkansa tuotti välillä kohtuullisia tuloksia, mutta karsinnoissa 2016 EM-kisoihin pelit alkoivat mennä mönkään, koska taktiikka oli liian kunnianhimoinen.

Kun Suomi hävisi kesällä 2015 Helsingissä Unkarille, toistui historia. Mixu tölväisi mediaa ja potkut tulivat.

Hans Backesta haettiin Suomen pelastajaa. Hän ei ollut valmentanut neljään vuoteen, mutta se ei Palloliiton puheenjohtajaa Pertti Alajaa haitannut.

Backen komennossa Suomi pelasi 11 ottelua, joista ei voittanut yhtään. Tuloksena oli kaksi tasapeliä ja yhdeksän tasapeliä. Backe ei älynnyt erota ja lopulta hänet erotettiin.

Suomen joukkueen uusi päävalmentaja Markku Kanerva toimii päävalmentajana nyt kolmatta kertaa ja tällä kerralla ensi kertaa päätoimisena päävalmentajana. Aiemmin Kanerva on valmentanut Suomea kuudessa ottelussa. Tilillä on kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja yksi tappio.

Malm, Kuusela ja Hodgson ovat vieneet Suomen yhden voiton päähän kisapaikasta. Pistäisikö Kanerva paremmaksi karsinnoissa 2020 EM-kisoihin? Sinnehän kelpuutetaan 24 joukkuetta, kun 1980 EM-kisoissa mukaan pääsi vain kahdeksan joukkuetta.