Talouspolitiikassa ratkaisuja pitää nyt etsiä poikkeuksellisen järeisiin kysymyksiin.

Valtiovarainministeriksi siirtyvän Matti Vanhasen (kesk) mukaan kansalaisten on hyvä tiedostaa, että elvytys ja sopeutus eivät ole ajallisesti vain toisiaan seuraavia, vaan niitä joudutaan tekemään myös ajallisesti päällekkäin.

Tällaisessa tilanteessa voi ajatella riskiksi nousevan sen, että elvytys- ja sopeutustoimet voivat joltain osin syödä toisiaan.

Vanhasen mukaan tällainen riski voi syntyä, mutta samalla hän muistuttaa monien päätösten toimeenpanon vievän aikaa.

”Yleisen uskottavuuden kannalta meillä pitää olla sellainen tiekartta, johon maailmalla uskotaan myös sopeutuksen osalta”, Vanhanen sanoo.

Koronakriisin myötä julkiseen talouteen kertyy paljon lisävelkaa.

Vanhanen katsoo, että velan kokonaismäärän taso ei pelkästään ole ratkaisevaa, vaan olennaista on myös se kuinka uskottavia ovat päätökset, joilla pitkän aikavälin kestävyys rakennetaan.

”Sillä on vaikutus siihen olemmeko yksi niistä maista, jotka voivat nauttia nollakorosta”, Vanhanen sanoo.

Syksyn budjettiriiheen on tässä tilanteessa poikkeuksellisen paljon valmisteltavaa.

Vanhasen mukaan samaan aikaan pitää tehdä työtä kolmella rintamalla. Tarvitaan kotimaisia koronatoimia ja niihin liittyen myös kotimaisen talouden käynnistämistä elvytyksellä.

”Euroopan tasolla tarvitaan koordinoitua yhteistyötä. Mahdollisesti yhteisiä toimia, jos niistä voidaan päättää”, Vanhanen sanoo.

Kolmanneksi Vanhasen mukaan pitää jo tehdä sopeutustoimia, joista osa voi olla jo sitovia päätöksiä ensi vuoteen liittyen ja osa voi olla linja- ja valmistelupäätöksiä.

”Asiat pitää valmistella huolella.”

”Euroopan tasolla tarvitaan koordinoitua yhteistyötä.”

Keskusta tarpoo syvällä kannatusalhossa. Tämän päälle viestintäkoulutuskohun keskellä puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina erostaan valtiovarainministerin paikalta.

Keskustan rivit ovat näyttäneet olevan pahasti sekaisin.

”Se on meistä itsestämme kiinni”, Vanhanen vastaa kysymykseen siitä, miten keskusta saa rivinsä oikaistua.

Keskusta päätti maanantaina esittää Vanhasta uudeksi valtiovarainministeriksi. Päätöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa paljon huomiota herätti Kulmunin viittaus eläkejärjestelmään.

”Jotta maa selviää tästä taloustilanteesta, on välttämätöntä, että käsittelyyn tulee niin eläkeiän nosto, työllisyystavoitteen reilu korottaminen kuin työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta”, Kulmuni sanoi.

Eläkekeskustelut ovat Vanhaselle erittäin tuttuja jo hänen pääministeriajoiltaan.

Vanhanen luonnehti Kulmunin toteamusta viitteenomaiseksi esimerkiksi siitä, minkä tyyppisiä kysymyksiä voi olla pöydällä.

Valtiovarainministerin vaihdoksen on määrä olla tiistaina käsittelyssä tasavallan presidentin esittelyssä ja valtioneuvoston istunnossa.

Kun Vanhanen aloittaa valtiovarainministerinä, EU-kysymykset tulevat saman tien eteen.

Euroopassa on pureskeltu viime ajat Euroopan komission 750 miljardin euron elvytyspakettiesitystä.

Viime viikolla EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannoista komission esitykseen elpymiskokonaisuudesta.

Komission ehdotus elpymisvälineeksi ei sellaisenaan ole Suomen hyväksyttävissä.

Vanhasen mukaan Euroopan talous on Suomelle tavattoman tärkeä, mutta luonnollisesti ratkaisujen pitää olla Suomelle hyväksyttäviä.

Vanhanen näkee Suomen perus- asenteen olevan se, että ratkaisua ollaan hakemassa.

”Oma kokemukseni on sellainen, että nämä ratkaisut ovat ennen muuta päämiesten eli Eurooppa-neuvoston neuvotteluissa ratkeavia asioita”, Vanhanen sanoo.