Matkailu- ja ravintola-alaa edustava MaRa ry on löytänyt ongelmallisen piirteen koskien uutta alkoholilain luonnosta, joka julkistettiin tänään.

Ongelmana on MaRan mukaan se, että jatkossa ”mahdollisuus anniskella ilmoituksella kello 04:ään vesitetään kuitenkin vaatimalla kahta järjestyksenvalvojaa pienissäkin ravintoloissa”.

– MaRassa on jäsenenä lukusia pieniä pubeja, joissa on vain joitain kymmeniä asiakaspaikkoja. Kahden järjestyksenvalvojan vaatiminen johtaa siihen, että toiminnasta tulee taloudellisesti kannattamatonta ja pubit joutuvat sulkemaan ovensa jo klo 01.30. Pienet ravintolat ovat usein perheyhtiöitä, joten on vaikea ymmärtää, miksi esityksessä halutaan vaikeuttaa niiden toimintaa, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Osa pienistä ravintoloista voi nykyisin anniskella kello puoli kolmeen asti ilman kovennettua vaatimusta järjestyksenvalvojista.

Alkoholilakiesitys sisältää kuitenkin myös uudistuksia, jotka helpottavat ravintoloiden toimintaa, MaRa toteaa. Lakiesityksessä toteutuu pääosa ravintoloiden tavoitteista.

Lue myös ministeriön vastaus: STM rauhoittelee pikkupubeja lain ”takaportilla”

Lue myös: Nyt tuli ensimmäinen ministeriön paperi: Happy hour -kielto nurin, A-olut kauppoihin, Alko saa haluamansa

Alkoholiuudistuksen lakiluonnoksessa asetetaan pidennetylle anniskeluajalle ehto. Sen mukaan anniskelun jatkuessa kello 1.30:n jälkeen tulee luvanhaltijan asettaa kaksi järjestyksenvalvojaa ”jokaista alkavaa 200:a asiakaspaikkaa kohti” valvomaan turvallisuutta ravintolassa ja sen välittömässä läheisyydessä. Kuitenkin luonnoksen mukaan tästä ehdosta voidaan joissain tapauksissa poiketa, jos vaatimukset ovat selvästi tarpeettomia. Toisaalta vaatimusta järjestyksenvalvojien määrästä voidaan koventaakin.

Luonnoksen tarkka sanamuoto nähtävissä faktalaatikossa.

Alkoholiuudistus käytännössä vapauttaisi ravintoloiden aukioloajat, ja pidentäisi pisintä mahdollista anniskeluaikaa nykyisestä kello 03.30:stä neljään. Jatkossa aamuneljään anniskelu olisi mahdollista pelkällä ilmoituksella, kun aiemmin jatkettuun aukioloon on tarvittu erikoislupa.