Vahvan viime vuoden jälkeen työmarkkinoilla on jo ”hiipumisen merkkejä”, ilmenee Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkaisemasta työmarkkinaennusteesta. Sen mukaan työllisyyden kasvun ennustetaan puolittuvan edellisvuoteen verrattuna sekä tänä että ensi vuonna.

Suhdanteen kääntymisestä ja työmarkkinoiden imun hiipumisesta huolimatta työllisyysaste jatkaa nousua ja työttömyysaste laskee myös ensi vuonna. TEM:n ennusteen mukaan työllisyysaste kasvaa tänä vuonna 72,8 prosenttiin ja ensi vuonna 73,4 prosenttiin.

Ministeriön mukaan työllisyyden kasvua alkavat jo rajoittaa kohtaanto-ongelmat, rakenteellinen työttömyys ja väestön ikärakenteen muutos. Työllisyyden kasvu on myös pelkästään palvelusektorin varassa.

TEM:n ennusteen mukaan työvoima kasvaa tänä ja ensi vuonna 7 000 hengellä, mikä on selvästi edellisvuotta vähemmän. Kun työvoiman koko ei enää merkittävästi kasva, suurin osa työllisten määrän kasvusta tulee suoraan työttömistä. Ministeriö ennustaakin keskimääräisen työttömyysasteen laskevan tänä vuonna 6,3 prosenttiin ja ensi vuonna 6,0 prosenttiin.

Tulevan hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysastetta. Hallitusneuvotteluja johtava sdp:n Antti Rinne on sanonut, että tulevan hallituksen tulisi tavoitella 75 prosentin työllisyyttä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan alkavan hallituskauden tavoite 75 prosentin työllisyydestä ei toteudu ilman merkittäviä uudistuksia työmarkkinoiden rakenteisiin sekä kilpailukykyä parantavaa palkanmuodostusta. LUE LISÄÄ: Nyt tuli karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”

Rinne on sanonut myös, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen aktiivimallin leikkuri perutaan. LUE LISÄÄ: Antti Rinne: ”Siksi aktiivimallin leikkaus perutaan”

LUE MYÖS:

Miten 70 000 työtöntä saadaan töihin? – Tämän listan Rinteen neuvottelijat saivat virkamiehiltä

Näkökulma: Sipilän hallitus onnistui työllisyydessä, vaikka todennäköisyydet olivat vastaan