Ruotsin maltillisen kokoomuksen eli moderaterna-puolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson ei jatka yrityksiä hallituksen muodostamiseksi.

Kristerssonin mukaan porvariallianssiin kuuluvat liberaalit ja keskusta eivät päässeet yksimielisyyteen hallitustyöstä. Hän tapasi sunnuntaina Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin, joka nimittää uuden hallituksen muodostajan maanantaina. Hyvin todennäköisesti hallituksen muodostamista yrittää seuraavaksi sosialidemokraattien puheenjohtaja ja edellisen hallituksen pääministeri Stefan Löfven.

Löfven ilmoitti tämän kuun alussa, etteivät sosialidemokraatit lähde mukaan porvarihallituksen tukipuolueeksi. Hän sanoo olevansa valmis käytettävissä hallituksen muodostajaksi.

”Toivottavasti blokkirajat ylittävästä vaihtoehdosta voidaan keskustella. Olen puhemiehen käytettävissä. Ruotsi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen”, hän kirjoitti Facebookissa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson puhuu jo uusista vaaleista.

”Emme voi odottaa ja käydä hallitusneuvotteluja neljää vuotta. Minusta on vain kaksi vaihtoehtoa. Joko joku aloittaa hallitusneuvottelut meidän kanssamme tai lähdemme uusiin vaaleihin”, hän sanoi Expressenille.

Ruotsin perinteiset poliittiset blokit ajautuivat syyskuussa pidetyissä valtiopäivävaaleissa lähes tasatulokseen. Tilannetta vaikeuttaa se, etteivät perinteiset puolueet halua tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Punavihreät saivat 40,7 prosenttia äänistä ja 144 paikkaa valtiopäiville. Porvariallianssin puolueet saivat 40,2 prosenttia ja 143 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit on suurin yksittäinen puolue 28,3 prosentin kannatuksella. Ruotsidemokraattien kannatus oli 17,5 prosenttia ja puolue sai 62 paikkaa.

Ruotsin keskustapuolueella on arvioitu olevan ratkaiseva rooli uuden hallituksen muodostamisessa. 8,6 prosentin kannatuksen vaaleissa saanut keskusta kuuluu porvariallianssiin. Sen puheenjohtaja Annie Lööf linjasi lauantaina, ettei puolueella ole haluja rikkoa allianssia.

”Keskusta haluaa jatkaa yrityksiä sellaisen hallituksen muodostamiseksi, jossa ääripuolueet eivät pääse vaikuttavaan asemaan”, hän sanoi.

Ulf Kristersson ilmoitti sunnuntaina olevansa edelleen valmis pääministeriksi, mutta myös hän linjasi blokkirajat rikkovan hallituskoalition ulos suunnitelmista.

”Olen edelleen valmis pääministeriksi ja johtamaan hallitusta, jossa koko allianssi on mukana, tai hallitusta jonka muodostaa moderaterna yksin tai moderaterna hallitukseen haluavien allianssipuolueiden kanssa”, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Lue myös:

Yhdellä puolueella on Ruotsissa ”lähes ratkaiseva” rooli – eikä se ole ruotsidemokraatit

Ruotsin ääntenlasku viimeinkin valmis – tässä syy viivytykseen

Löfven lukitsee ruotsidemokraatteja ulos: ”Ei koskaan päättämään Ruotsin tulevaisuudesta”