Ilmatieteen laitoksen tänään tekemän ennusteen mukaan ensilumen Etelä-Suomeen tuova matalapaine liikkuu tiistain ja keskiviikon aikana hitaasti Suomen eteläpuolelta kohti itää tuoden runsaita sateita.

Lunta voi keskiviikkoyön ja torstai-illan välisenä aikana kertyä yli 10 cm ainoastaan Uudellamaalla kapealla rannikkokaistaleella, Ilmatieteen laitos kertoo.

– Runsaimmat sateet muodostuvat kuuronauhoiksi rannikon tuntumaan ja esiintyvät kapealla alalla. Nauhojen sijoittuminen ja liike tarkentuu myöhemmin. Matalapaineen jälkipuolella ilmavirtaus kääntyy koilliseen ja suursäätila muuttuu koko maassa talviseksi lämpötilojen jäädessä päivälläkin pakkaselle Etelä-Suomea myöten, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Noin viiden sentin lumipeite on puolestaan tulossa Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntiin.

Tuuli pöllyttää samalla lunta, minkä vuoksi ajokeli heikkenee keskiviikkona aina Helsinkiä myöten, Ilmatieteen laitos varoittaa.

– Tuuli ja lumisade ovat voimakkaimmillaan keskiviikkoaamun ja -päivän aikana. Iltaa kohden lumisade ja puuskainen tuuli alkaa heiketä, laitos kuvaa tiedotteessaan matalapaineen etenemistä.

Lue myös: Etelärannikolle tulossa jopa 10 cm lunta: ”Viimeksi talvi alkoi näin aikaisin vuonna 2002”