Juha Sipilän (kesk) hallituksessa ensin oikeus- ja työministerinä ja myöhemmin työministerinä toiminut Jari Lindström (sin) korostaa, että avustajien lukumäärästä huolimatta ministeri tekee päätöksiä, linjaa, vastaa kysymyksiin, on kuultavana valiokunnassa, vastaa täysistunnossa edustajien kysymyksiin ja on toimittajien kiinnostuksen kohteena.

”Jaksamiskysymykset ovat aivan aitoja ja huoli on siltä osin aivan paikallaan. Ministerien määrästä olen saanut omakohtaista kokemusta ja sen pohjalta voin todeta, että oli virhe karsia ministerien määrää viime kaudella 14:sta”, Lindström kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

Erityisavustaja voi Lindströmin mukaan keventää ministerin työtaakkaa esimerkiksi tapaamalla niitä tahoja joita ministeri ei kerta kaikkiaan ehdi tapaamaan.

”Työtä riittää. Työnjako on siis sellainen, miksi ministeri sen määrää.”

Lindströmin mukaan hänen omassa jaksamisessaan ei ollut kyse avustajien määrästä.

”Kyse oli siitä, että kahden vaativan ja työlään ministeriön tehtävien tunnollinen hoitaminen vei kaiken ajan. Senkin mitä ei ollut. Aika piti repiä jostain ja se "jostain" oli oma terveys, syöminen ja yöunet. Se vei voimat. Ei avustajien määrän riittävyys. Yhdessäkin ministeriössä oli aivan riittävästi tehtävää ja haasteita. Mutta kalenteri pysyi sentään hallussa.”

Lindström jäi keväällä 2017 sairauslomalle uupumuksen vuoksi. Sen jälkeen hän jatkoi Sipilän hallituksen työministerinä ja oikeusministerin salkun sai kokoomuksen Antti Häkkänen. Lue myös: Sairauslomalle jäänyt Jari Lindström: ”Olen laiminlyönyt itseäni”

Ministerien avustajien määrä nousi puheenaiheeksi tällä viikolla, kun ministereiden sekä heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajiensa palkkaukseen esitetään vuodelle 2020 kaikkiaan 11,5 miljoonan euron määrärahaa. Summa on merkittävästi suurempi kuin kuluvana vuotena ja Sipilän hallituksen aikana.

Erityisavustajien ja valtiosihteerien kasvavan määrän kulut käyvät ilmi perjantaina julkaistusta talousarvioesityksestä. Määräraha on ensi vuonna 11,5 miljoonaa, kun se vuonna 2019 oli alun perin 6,5 miljoonaa euroa eli viisi miljoonaa euroa alhaisempi. Vuoden 2018 määräraha oli kuusi miljoonaa euroa.

Kun Sipilän hallituksella oli vain neljä valtiosihteeriä ja noin 40 erityisavustajaa, on Rinteen hallitus ilmoittanut avustajamitoitukseksi ”enintään 15 valtiosihteeriä ja enintään 70 erityisavustajaa”. Tämä määrä on jo lähes maksimitoituksessaan.

Huomion kohteeksi nousi erityisesti opetusministeri Li Andersson (vas), jolla on viisi erityisavustajaa. Tilannetta on verrattu viime kaudelle, jolloin silloisella opetusministerillä Sanni Grahn-Laasosella (kok) oli kaksi avustajaa. Andersson on perustellut viittä avustajaa sillä, että hän on vasemmistoliiton puheenjohtaja. Lue lisää: Kokoomuslainen ilkkui avustaja-armeijasta – Nyt puhuu Li Andersson

Andersson kertoi Ylelle päätöksen juontavan juurensa edellisellä hallituskaudella käytyyn keskusteluun siitä, että lain valmistelun taso on heikentynyt merkittävästi.

”Tuli myös paljon huolestuttavaa uutisointia siitä, että ministeriöiden virkamiehet ovat uupuneita siksi, ettei poliittista työtä johdettu kunnolla”, Andersson sanoi.

Lindström ei allekirjoita näkemystä siitä, että erityisavustajien määrällä olisi vaikutusta lain valmistelun tasoon.

”En nyt ihan allekirjoita tuota vaikka ymmärrän sinällään lähestymiskulman. Lainsäädäntötyön määrä voi nousta, ja ainakin viime kaudella nousikin monesti, niin valtavaksi, että nimenomaan se söi resursseja ja jaksamista. Ja heijastui eittämättä kiireenä lainsäädännön laatuun. Näin ei saisi käydä”, hän kommentoi.