Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tyrmää vuoden alussa astuneen lääkekorvausuudistuksen. Tammikuusta lähtien lääkkeistä on maksettava ensin 50 euron niin sanottu alkuomavastuu ennen kuin Kela korvaa sen ylittävät menot perus- tai erityiskorvausprosentin mukaan.

– Hyvinvointivaltiossa terveyden ei pitäisi riippua lompakon paksuudesta. Ei myöskään ole kenenkään etu jos rahan puutteen vuoksi sairauksia jää hoitamatta ajoissa, tai puutteellisesti hoidetuksi. Tästä kärsii kansanterveys, ja hoitamattomina sairaudet voivat johtaa suuriin kustannuksiin. Tällaisen ei pitäisi kuulua mihinkään kehittyneeseen yhteiskuntaan, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

Hän huomauttaa, että keski- ja hyvätuloisen lompakossa 50 euroa ”voi tuntua pieneltä summalta”, mutta kaikkien kohdalla tilanne ei ole sama.

– Monet pienituloiset eläkeläiset, työttömät, yksinhuoltajat ja opiskelijat ovat pakotettuja lykkäämään tarpeellisten lääkkeiden hankintaa tai jättämään ne kokonaan ostamatta, ja toivoa paranevansa ilman lääkkeitä, Arhinmäki toteaa.

– Uuden 50 euron alkuomavastuun joutuvat maksamaan myös ne ihmiset, joille lääkkeet ovat elämän ja kuoleman kysymys. Esimerkiksi diabetesta, epilepsiaa, MS-tautia tai psykoosia sairastavilla Kela korvaa lääkkeet 100-prosenttisesti. Apteekin kassalla 50 euron laskun eteensä saavaa pienituloista asiakasta ei auta se, että alkuomavastuu lopulta kerryttää reilun 600 euron lääkekattoa.

Arhinmäki kertoo tehneensä kirjallisen kysymyksen hallitukselle lääkekorvausuudistuksesta.

Arhinmäki on ilmoittanut luopuvansa vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta. Uusi puheenjohtaja valitaan ensi kesäkuun puoluekokouksessa.