Sekä norovirus- että talvilomakausi ovat käynnissä, ja viime vuonna voimaan tullut kuuden päivän sairausajan lomakarenssi vaikuttaa osaan lomalla sairastuvista. Norovirus kestää tavallisesti 1–3 päivää, joten jopa puolet talvilomaviikosta voi mennä hukkaan sairastaessa.

Metalliliiton lakiasiain päällikkö Arto Helenius vahvistaa Uudelle Suomelle, että periaatteessa karenssi vaikuttaa nyt niihin palkansaajiin, joilla on yli neljän viikon vuosiloma. Karenssi tarkoittaa sitä, että sairauden kuusi ensimmäistä päivää ovat omavastuupäiviä, jotka eivät oikeuta lomapäivien siirtoon. Muutos tuli voimaan huhtikuun alussa 2016.

Helenius kuitenkin muistuttaa, että asia on riitainen, sillä uudistus on viety työtuomioistuimeen. Palkansaajajärjestöjen mielestä se on EU-tuomioistuimen päätösten vastainen. Työnantajat puolestaan vetoavat Ylen mukaan siihen, että EU-lainsäädännön edellyttämä neljän viikon vuosiloma turvataan, sillä karenssi koskee vain viidettä lomaviikkoa.

Ay-liitot: Tee näin, jos sairastut lomalla

Ammatillisesta keskusjärjestöstä SAK:sta vinkataan Uudelle Suomelle, että lomalla sairastuvan työntekijän kannattaa ehdottomasti vaatia työnantajalta loman siirtoa. Tapaus kannattaa myös dokumentoida hoitamalla pyyntö sähköpostitse, jolloin työntekijä voi myöhemmin todistaa pyytäneensä loman siirtoa. Myös omaan ammattiliittoon kannattaa olla yhteydessä asian tiimoilta, SAK:sta ohjeistetaan. Metalliliiton Helenius on samaa mieltä.

Näin kannattaa palkansaajapuolen mukaan tehdä siksi, että jos tuomioistuimessa todetaan karenssisääntö lainvastaiseksi, työntekijä saattaa voida myöhemmin pitää ne lomapäivät, jotka jäävät tänä vuonna siirtymättä.

– Jos pyyntö on dokumentoitu eikä lomaoikeus ole ehtinyt vanheta, niin tämä on mahdollista, Helenius sanoo.

– Kyllä kannattaa narista työnantajaa vastaan, hän naurahtaa.

Jos siirtoa on pyytänyt kirjallisesti ja sen pystyy todistamaan, karenssin takia sairasteluun menneet lomapäivät voisi ehkä voida pitää keväästä 2018 alkaen, mikäli tuomioistuimen päätös tähän antaa mahdollisuuden, Helenius arvioi.

Sairausajan karenssi tuotiin uudelleen työelämään parin vuoden tauon jälkeen hallituksen esityksenä, jonka eduskunta viime vuoden keväällä hyväksyi.

Lue myös:

Lomalla sairastamisen uusi 6 päivän sääntö – ”Kumotaan Suomen laki”

6 päivän sääntö tulee voimaan 1.4.2016 – ”Merkittävä heikennys”