Ilmaston lämpenemisvauhti voi olla kaksinkertainen verrattuna aiempiin arvioihin, esittää kansainvälinen tutkijaryhmä uudessa tutkimuksessaan. Ryhmään kuuluu ilmastotutkijoita kaikkiaan 17:sta maasta.

Tiedejulkaisu Nature Geosciencessa julkaistusta tutkimuksesta kirjoittaa brittilehti Guardian.

Tutkimuksen mukaan myös merenpinnan nousuvauhti näyttää olevan aiemmin ennakoitua nopeampi.

Merenpinta voi kohota tutkijaryhmän mukaan jopa kuusi metriä, vaikka maailma saisi pysäytettyä ilmaston lämpenemisen Pariisissa sovittuun kahteen celsiusasteeseen. Tähän mennessä ilmastomallit ovat ehdottaneet merenpinnan nousevan useita metrejä vähemmän vuoteen 2100 mennessä.

Tutkimustulokset perustuvat maailman kolmen viimeisimmän lämpöjakson analyysiin viimeisen 3,5 miljoonan vuoden aikajaksolta, jolloin maapallon keskilämpötila oli 0,5–2 astetta nykyistä korkeampi. Lämpenemisvauhti oli tarkastelluilla jaksoilla huomattavasti nykyistä hitaampaa.

Tutkimuksen mukaan lämpenemisen vaikutuksia on hahmotettu toistaiseksi liian lyhytnäköisesti muutamien vuosikymmenien tai korkeintaan vuoteen 2100.

–Havainnot osoittavat, että useat ilmastomalleissa heikosti edustettuina olevat lämpenemistä kiihdyttävät mekanismit lisäävät pitkän aikavälin lämpenemistä vielä nykyisten ennustejaksojen jälkeen, sanoo Bernin yliopiston professori Hubertus Fischer.

Tällaisia ovat muun muassa maan kiertoradassa tapahtuvat muutokset sekä kasvihuonekaasujen vapautuminen maaperästä ilmakehään.

Tutkijoiden mukaan tulokset lisäävät merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävien päästövähennysten kiireellisyyttä.

Tutkimusryhmää johtaneen New South Walesin yliopiston tutkija Katrin Meissnerin mukaan merenpinnan kuuden metrin nousu johtaisi useiden väkirikkaiden rantakaupunkien ja Tyynenmeren saarien joutumista kokonaan veden varaan.

–Kahden asteen lämpeneminen voi tuntua varsin suotuisalta kun sen näkee paperilla, mutta seuraukset ovat pahoja ja ekosysteemit muuttuvat dramaattisesti, Meissner sanoo.

Lähde: Kauppalehti