Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vaatii oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok) toimia hoivayritysten toimien selvittämiseksi. Sunnuntaina esiin tuli uusi tapaus, tällä kertaa Esperi Caren tarjoamissa vammaispalveluissa Helsingissä.

”Olisi perusteltua, että hän (Häkkänen) ryhtyy asiassa ripeästi toimiin ja selvityttää tarvittavat lakimuutokset, joilla alan mädät omenat karsitaan pois. Näin ei kerta kaikkiaan voi jatkua. Nyt esille tulleiden laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla. Erityistarkastusten kustannukset tulisi sälyttää yhtiöiden vastuulle”, Kaikkonen linjaa tiedotteessaan.

Hän korostaa, että toistuvat laiminlyönnit sattuvat nimenomaan alan suurille toimijoille, jotka ovat viime vuosina kasvaneet vauhdilla ja laajentaneet toimintaansa eri puolille maata.

”Vaikuttaa siltä, että yritysten voittoja on kasvatettu suurella riskillä inhimillisen ja laadukkaan hoidon kustannuksella. Tällaista ei pidä hyväksyä. Lisäksi joutuu kysymään, onko sama meininki päällä myös vammaispalveluissa?”

Kaikkonen viittaa Helsingin Sanomien sunnuntaiseen uutiseen, jonka mukaan Esperi Care sulkee maanantaina Helsingissä toimineen Esperi Yhteiselon täysi-ikäisille tarkoitetun osaston kokonaan. Yhteiselossa on lyhytaikaisessa hoidossa vammaisia ja kehitysvammaisia lapsia ja nuoria aikuisia.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoo, että yhden osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä.

”Epäkohtia havaittiin tiloissa, apuvälineissä, henkilömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut riittävästi huolehtimaan yksikön molemmista kerroksista”, hän sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Mari Rantanen (ps) kertoo ottaneensa Esperi Caren Yhteiselo-kodin ongelmia esille jo marraskuussa.

”Reagointi on ollut liian hidasta, joskin nyt voidaan sanoa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan”, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Rantasen mukaan tilannetta ei voida korjata pelkällä hoitajamitoituksella.

”On päivänselvää, että nyt on valittava mitä tämä yhteiskunta puolustuskyvyttömimmille ihmisilleen tarjoaa. Otammeko sen ongelman tosissaan, että halvimmalla hinnalla ei saa laatua. Ladan hinnalla ei saa mersuakaan”, hän kirjoittaa.

Rantasen mukaan nyt on tehtävä päätöksiä siitä, tuottavatko kunnat hoivapalveluita itse vai haetaanko palveluntuottajia neuvotellen.

”Tämä huutolaismarkkina on lopetettava. Poliitikkojen on jokaisen kyettävä asettumaan toisen asemaan, miltä tuntuisi, kun oma läheinen olisi tämän huutolaismarkkinan pelinappula. Miltä tuntuu, kun lähetät läheisesi hoitoon ja pelkäät koko ajan mitä hänelle tapahtuu? Nyt riittää.”

Esperi Care ja hoivapalvelut yleensä nousivat puheenaiheeksi pari viikkoa sitten, kun Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Perjantaina Länsi-Suomen aluehallintovirasto päätti keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti.

Perhe- ja peruspalveuministeri Annika Saarikko (kesk) piti hoiva-alan toimijoiden kanssa työkokouksen helmikuun alussa. Kokouksessa päädyttiin 25 toimenpiteeseen, joilla alan toimintaa tervehdytetään. Toimenpiteisiin sitoutuivat myös esimerkiksi Attendo ja Esperi Care.

Antti Kaikkonen sanoo, että ehkä Suomessa tarvitaan järeämpiä keinoja tilanteen korjaamiseksi.

”On syytä selvittää väärin toimineihin yhtiöihin kohdistuvia sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi. Voidaanko pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle”, hän kysyy.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) vaatii keskusrikospoliisia (KRP) tutkimaan vanhustenhoidossa toimivien hoivajättien toimintaa ja ohjeistuksia keskitetysti. Hänen mukaansa hoitoalan ammattiliitot voisivat olla asiassa aktiivisia.

Lue lisää:

Kansanedustaja vaatii KRP:tä puuttumaan hoivajättien toimintaan: ”Ovatko Attendo, Esperi ja Mehiläinen saaneet oikeudettomasti voittoa?”

Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”

Hoitoalan edustajat pöyristyivät Attendo-johtajan kommentista: ”Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon”