Kreikkalainen entinen Euroopan parlamentin jäsen ja pitkäaikainen EU-komission virkamies Margaritis Schinas nimettiin tiistaina komissaariehdokkaaksi. Asiasta nousi kohu, mutta se ei johdu Schinasin henkilöstä, vaan hänen saamastaan tittelistä ja tehtävästä.

Schinasin vastuulla komissaarina on ”eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen”.

”Eurooppalainen elämäntapa on rakennettu solidaarisuuden, mielenrauhan ja turvallisuuden ympärille. Meidän täytyy ottaa huomioon ja vastata perusteltuihin pelkoihin ja huoliin, joita on herännyt sääntelemättömän maahanmuuton vaikutuksesta talouteemme ja yhteiskuntaamme”, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo toimeksiannossaan Schinasille.

LUE MYÖS: Uusi EU-komissio: Jutta Urpilainen saa vastuulleen Afrikan

Von der Leyenin kirjeen mukaan Schinasin tehtävään lukeutuu myös Euroopan kilpailukykyyn liittyviä työvoiman osaamiskysymyksiä, mutta samalla pestin on tarkoitus korostaa ”tarvetta hyvin hallitulle lailliselle siirtolaisuudelle, integraatioon panostamiselle sekä yhteisöjen koheesion varmistamiselle”. Kirjeen mukaan EU:n täytyy työskennellä aiempaa läheisemmässä yhteistyössä turvallisuuden alalla ja ”uusien uhkien” varalta.

Euroopan maahanmuuttovastainen laitaoikeisto on pitkään puhunut niin sanotusta väestönvaihdosta, joka populistien mukaan uhkaa Eurooppaa maahanmuuton lisääntyessä. Koska uuden komissaarin tittelin voidaan tulkita viittaavan puheisiin tällaisista uhkista, herätti tehtävänanto välittömiä reaktioita niin kansalaisjärjestöissä kuin poliitikoissakin.

Brittilehti Independentin mukaan EU:ta syytetään ”fasistisen retoriikan” käyttämisestä uuden komissaarin tehtävänannossa. Kriitikkojen mukaan titteli viittaa siihen, että siirtolaiset ovat uhka eurooppalaiselle elämäntavalle.

”Tämä näyttää yritykseltä taistella fasisteja vastaan, mutta ottaen käyttöön heidän erottelevan retoriikkansa ja puheet vahvoista rajoista”, brittiläinen vihreä euroedustaja Molly Scott Cato sanoo Independentin mukaan.

”Se, mitä vihreät arvostavat eurooppalaisessa elämäntavassa, on roolimme myötätunnon ja monimuotoisuuden esimerkkinä. Jatkamme työtämme varmistaaksemme, että Eurooppa säilyy turvasatamana niille, jotka pakenevat vainoa.”

Toinen brittiedustaja Claude Moraes kuvaa uutta titteliä ”oudoksi” ja loukkaavaksi. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn johtaja Eve Geddie puolestaan pitää tittelin lähettämää viestiä huolestuttavana.

”Yhdistämällä siirtolaisuuden turvallisuuteen ’eurooppalaisen elämäntavan suojelusta’ vastaavan komissaarin tehtävänannossa EU lähettää huolestuttavaa viestiä”, Geddes sanoo.

”Siirtolaiset ovat kautta historian vaikuttaneet Euroopan elämäntapaan. Luotamme siihen, että komissaariehdokas Margaritis Schinas työskentelee sellaisen EU:n puolesta, jossa lailliset siirtolaisuuden väylät antavat siirtolaisille mahdollisuuden antaa panoksensa Euroopan tulevaisuuteen.”

Muun muassa tämä kuuluu Schinasin tehtävälistaan. Hänen tehtäviinsä kuuluu esimerkiksi siirtolaisten ja pakolaisten kotoutumisen tehostaminen sekä laillisen siirtolaisuuden ja maahanmuuton kanavien luominen, jotta EU saa käyttöönsä ihmiset ja taidot ”joita taloutemme ja työmarkkinamme tarvitsee”.

Schinasin päätehtävä on todella haastava: hänen pitäisi saada aikaiseksi yhteisymmärrys EU:n uudesta yhteisestä siirtolais- ja turvapaikkapolitiikasta.

”Meidän täytyy katsoa asian kaikkia puolia, mukaan lukien ulkorajoja ja turvapaikkajärjestelmää paluumahdollisuuksineen sekä Schengen-aluetta vapaine liikkuvuuksineen”, von der Leyenin kirjeessä todetaan.

Schinas itse on innoissaan tehtävästään.

”Uskon, että voimme seuraavan viiden vuoden aikana ottaa suuria askeleita niin kansalaistemme ja rajojemme paremmassa suojelemisessa, turvapaikkajärjestelmämme modernisoinnissa kuin eurooppalaisten osaamisen ja tulevaisuuden kirkastamisessakin”, tuleva komissaari sanoo.