Suomen ei pidä hyväksyä EU:n suunnitelmia uuden eurooppalaisen rajaviranomaisen perustamisesta, katsoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Talouslehti Financial Times kertoi viime viikolla Brysselissä luoduista suunnitelmista perustaa Frontexin tilalle uusi eurooppalainen rajaviranomainen valvomaan etenkin EU:n ulkorajoja. Uudistus antaisi EU:n komissiolle päätösvallan ottaa haltuun EU:n ulkorajavalvonta. Suunnitelman tarkoituksena on pelastaa Shcengenin sopimus.

Essayah huomauttaa, että komissio voisi ottaa ulkorajavalvonnan haltuunsa jäsenvaltion vastustuksesta huolimatta. Suunnitelma on tarkoitus julkaista hänen mukaansa tänään.

– Suunnitelma tarkoittaisi käytännössä suurinta jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeuden siirtoa EU:lle sen jälkeen, kun yhteisvaluutta euro luotiin, toteaa Essayah kannanotossaan.

– Suomen hallituksen on otettava tähän selkeän kielteinen kanta eikä joustettava vapaaehtoisuuteen vetoamalla, kuten turvapaikanhakijoiden pysyvän siirtomekanismin kohdalla, joka toteutuessaan siirtää maahanmuuttopolitiikan päätösvaltaa pois Suomesta komissiolle. Rajavalvonnassa näin ei ole varaa tehdä, hän jatkaa.

Essayah, entinen europarlamentaarikko, katsoo, että Suomi voi jatkossa aivan hyvin tukea muita maita rajavalvonnassa nykyisen Frontexin puitteissa. Hänen mukaansa uusi ehdotus vie EU:ta kohti liittovaltiota.

LUE LISÄÄ: EU:lta omat joukot rajoille? Yle: ”Ratkaisisi 2 keskeistä kysymystä