Suomessa aloittaa tänään halpataksipalvelu Kyyti, jonka hinnat alkavat kahdesta eurosta, kertovat Kauppalehti ja Talouselämä. Toiminta perustuu kolmeen palveluluokkaan, joilla on eri hinta.

Luokat ovat nimeltään Express, Flex ja Smart. Express vie suorinta tietä perille. Toiseksi halvimmassa Flex-luokassa asiakas joutuu joustamaan odotus- tai matka-ajassa. Kaikkein halvimmassa Smart-luokassa asiakkaan täytyy joustaa vielä tätäkin enemmän.

Halpataksi aloittaa tänään Oulussa, mutta laajenee kevään aikana Tampereelle ja Turkuun. Tavoitteena on aloittaa Helsingissä myöhemmin tänä vuonna.

Halpataksin toimintaa operoivan Tuup Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö kuvailee, että vastaavanlaista palvelua ei ole markkinoilla missään muualla maailmassa. Möttö tunnetaan myös Onnibus-halpabrändistä, joka on mullistanut bussimarkkinat Suomessa. Möttö jätti Onnibusin viime vuonna.

–Liikkumispalvelujen käyttäjille matkan ensimmäinen ja viimeinen osuus on usein hankalin, Möttö sanoo.

–Smart-luokassa hintavaikutus on radikaali. Hinnoittelu alkaa kahdesta eurosta, Möttö sanoo puolestaan Kauppalehdelle.

Tuupin tiedotteen mukaan edullinen hinta perustuu jakamiseen ja autojen tehokkaaseen käyttöön. Kyydissä voi olla muitakin matkustajia. Kyytiä ei voi maksaa kuljettajalle, vaan hinta ilmoitetaan etukäteen ja maksetaan Tuup-sovelluksella tilauksen yhteydessä. Erillisiä varaus- tai ennakkotilausmaksuja ei peritä.

–Kuljetuskapasiteettia käytetään mahdollisimman tehokkaasti mahdollisimman monen asiakkaan palvelemiseen. Kyyti sijoittuu palveluna perinteisen taksin ja joukkoliikenteen väliin, Möttö kuvailee.

Tulevaisuudessa kyytejä voisi tilata myös muista myyntikanavista kuten junalippujen yhteyteen. VR:n suunnittelujohtaja Antti Tuomisen mukaan yhteistyötä on tarkoitus testata tämän vuoden aikana. Mötön mukaan palvelusta voisi tulla ratkaisu myös syrjäseutujen joukkoliikenteen palveluongelmiin.

Halpataksi aloittaa rytinällä ja ajaa tänään Oulussa kaikki kyydit ilmaiseksi kello 20 saakka.

Lähteet: Kauppalehti, Talouselämä