Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar pelkää Tukholman terrori-iskun kasvattavan islamofobiaa Suomessa. Uuden Suomen haastattelussa hän penää malttia ja toivoo, etteivät ihmiset sotkisi enemmistön ajatuksia vähemmistön tekoihin.

- Tämä teko on lähtöisin ymmärtämättömyydestä. Me täällä yhdyskunnassa opetamme niin muslimeille kuin valtaväestöllekin sitä, mitä islam todella on, Hajjar sanoo Uudelle Suomelle.

Marraskuun alussa valittu imaami kertoo kuulleensa tapauksesta vasta tänään, mutta sanoo pommi-iskujen järkyttäneen häntä ja koko islamilaista yhdyskuntaa syvästi.

- Tämä on järkyttävää, koska hän [pommittaja] sanoo puolustaneensa islamia, mutta keitä vastaan, Hajjar kysyy hämmentyneenä.

- Teolla on aiheutettu viattomille ihmisille pelkoa, ahdistusta ja kauhua. Se on vastoin islamin oppeja. Tuomitsemme teon jyrkästi, Hajjar sanoo.

Ruotsin islamilaiseen yhdyskuntaan Hajjar ei toistaiseksi ole saanut yhteyttä, osaksi median haastattelupyyntöjen vuoksi. Hän kertoo, ettei suomalaisen yhdyskunnan korviin ole kantautunut mitään tietoja tai edes huhuja siitä, että Tukholman terrori-iskujen tekijällä tai tekijöillä olisi yhteyksiä Suomeen.

Hajjar ei usko, että Tukholman tapaus saisi aikaan samantapaisen terrori-iskun vaikkapa Helsingissä. Sen sijaan hän pelkää, että se kasvattaa islamofobiaa entisestään Suomessa.

- Islamofobia on lisääntynyt koko ajan, ja toivottavasti se ei nyt kärjisty. En lähde arvailemaan, mihin se voisi johtaa. Toivottavasti ihmiset ymmärät sen, että vähemmistön teko ei edusta enemmistön ajatuksia, eivätkä sotke näitä keskenään.

- Tämä on niin tuore juttu, että tätä pitää käsitellä nyt kaikessa rauhassa, Hajjar kehottaa.