Britannian EU-erosta vastaava ministeri Stephen Barclay arvioi sunnuntaina, että maa voisi jatkaa unionissa poikkeussopimuksella aina vuoden 2022 loppuun asti. Hän pitää myös Brexit-sopimuksen syntymistä edelleen mahdollisena.

”EU-eron pidentäminen näyttää mahdolliselta yhteisen edun vuoksi. Uskon, että myös hallitus voisi hyväksyä nimellisen brexitin vielä kolmeksi vuodeksi. Tämä antaisi lisäaikaa vaihtoehtoisten järjestelyjen luomiseksi esimerkiksi rajamuodollisuuksiin”, hän sanoi radiohaastattelussa.

Rajamuodollisuuksilla Barclays tarkoittaa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa, josta brexitin jälkeen tulee EU:n ja Britannian raja. Britannian pääministeri Boris Johnson on antanut ymmärtää hyväksyvänsä ainoastaan sellaisen ratkaisun, jossa Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla ei sovelleta EU:n vaatimaa ”pehmeän rajan” tullijärjestelyä.

EU:n vaatima pehmeä raja tarkoittaa, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle ei tulisi tullimuodollisuuksia. Tulli- ja yhteismarkkinaunionista irti haluavalle Britannialle pehmeä raja tuottaa vaikeuksia.

LUE MYÖS: Ennakkotiedot: Jutta Urpilaiselle Suomen toivoma iso salkku – brexit-Britanniaa voi odottaa karu yllätys

Boris Johnson oli sunnuntaina oman brexit-lausuntonsa kanssa täysin eri linjoilla Barclayn kanssa. Hän ilmoitti aikovansa uhmata tuoretta lakia ja erottavansa Britannian unionista lokakuun viimeinen päivä. Johnson tapaa maanantaina komission eroavan puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin.

”Älkää antako työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy]Corbynin joukkioineen huijata itseänne. Toisaalta he sanovat, etten halua sopimusta. Toisaalta he haluavat pakottaa minut lykkäämään. Molemmat ovat väärin. Minä tavoittelen sopimusta, mutta aion myös lopettaa tämän epävarmuuden ja viedä meidät pois [unionista] 31. lokakuuta”, Johnson totesi muun muassa Bloombergin mukaan.

Financial Timesin haastattelema EU-diplomaatti kuvaili Johnsonin toimintaa täysin arvaamattomaksi.

”Hänen strategiansa muuttuu joka päivä. Tällä hetkellä konkreettisia ehdotuksia ei ole kovin paljoa. Se ei ole hyvä lähtökohta tapaamiselle Junckerin kanssa.”

Brittiparlamentti sääti viime viikolla puoluerajat ylittäen lain, jonka mukaan pääministerin tulee 19. lokakuuta mennessä pyytää maan EU-eron lykkäystä 31. lokakuulta 31. tammikuulle, jos vaarana on sopimukseton ero.

Johnsonin hallitus pyysi aiemmin kuningattarelta muodollista lupaa pidentää parlamentin normaalia istuntotaukoa. Hallituksen mukaan syy tähän on tarve järjestää lokakuussa kuningattaren puhe, joka esittelisi hallituksen lainsäädäntöhankkeita. Kriitikkojen mukaan on ilmeistä, että hallitus haluaa istunnot estämällä vähentää opposition mahdollisuuksia säätää sopimuksetonta EU-eroa rajoittavia lakeja.

LUE LISÄÄ:

Johnsonin ”perustuslaillista skandaalia” pui nyt korkein oikeus – Brexit-rähinää varjostaa erikoisuus, ”kirjoittamaton perustuslaki”

Valehteliko Boris Johnson kuningattarelle? – Tuomioistuimen raju arvio aiheutti mylläkän, pääministeri kiistää