Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi ovat tehneet oman vastaehdotuksensa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin maanantaiselle esitykselle 500 miljardin euron yhteisvastuullisesta elvytysrahastosta.

”Niukaksi nelikoksi” kutsutut maat ehdottavat omassa paketissaan väliaikaista, kertaluonteista lainaperusteista pelastusrahastoa, joka myöntäisi lyhyitä matalakorkoisia lainoja.

”Ehdotamme rahastoa, joka perustuu EU:n budjettiperiaatteisiin. Emme voi mitenkään hyväksyä velkojen yhteisvastuuta emmekä EU:n budjetin kasvattamista”, nelikko sanoo lauantaina julkaisemassaan dokumentissa, muttei ota kantaa rahaston kokoon.

Italia tyrmäsi esityksen heti tuoreeltaan.

”Näin vakava taantuma vaatii kunnianhimoisia ja innovatiivisia avauksia. Koko sisämarkkina on uhattuna. Nelikon ehdotus on täysin sopimaton. Euroopan komissiolta tarvitaan 27. toukokuuta pidettävässä kokouksessa paljon enemmän rohkeutta”, Italian eurooppaministeri Enzo Amendola tviittaa.

Merkelin ja Macronin ehdottamassa mallissa EU:n lainat olisivat jäsenmaiden takaamia, ja ne maksettaisiin takaisin samassa suhteessa kuin maat maksavat EU:n jäsenmaksuja. Lopputulos voi olla väliaikaisesti paisutettu EU:n budjetti, jossa tiettyjen jäsenmaiden, kuten Suomen, jäsenmaksut EU:ssa kasvaisivat hetkeksi ja toisten, kuten Italian ja Espanjan, laskisivat.

Nelikon ehdotus eroaa tästä siis oleellisesti, mikä tietää vaikeita neuvotteluja.

Komissio julkistaa oman ehdotuksen vasta ensi viikolla. Päätökset edellyttävät EU-maiden yksimielisyyttä.

Lisää aiheesta: