Yhdysvallat ilmoitti torstainsa tuhonneensa iranilaisen kauko-ohjattavan lennokin eli dronen, koska se oli uhannut heidän laivastonsa laivaa.

Iran puolestaan ilmoitti, ettei heillä ole tietoa tuhoutuneesta dronesta.

Jännitteiden lisääntymisen seurauksena sekä öljyn että kullan hinnat nousivat.

LUE MYÖS: Tutkija varoittaa uusista kyberiskuista Iranin ja USA:n välillä: ”Saattaa lähteä kokonaan käsistä”

New Yorkin öljyfutuurit nousivat 1,7 prosentilla 49,95 euroon kello 06.00 Suomen aikaa. Brent-öljyn hinta puolestaan nousi 1,3 prosentilla ja West Texas Intermediate 1,1 prosentilla.

Kullan hinta nousi 1,452.60 dollariin unssilta. Se on viimeksi ollut näin korkealla toukokuun 10. päivä vuonna 2013.

Vanguard Marketsin perustaja ja toimitusjohtajana toimiva osakas Stephen Innes kommentoi, ettei kullan hinta ole laskemassa hetkeen.

”Emme ole menettäneet yhtään dronea”

Washingtonin ja Teheranin välit ovat ennestään hieman kitkaiset: Hormuzinsalmella hyökättiin aiemmin kahden aluksen kimppuun ja yksi amerikkalainen drone on tiputettu. Viime vuonna Yhdysvallat vetäytyi Iranin kanssa vuonna 2015 solmitusta ydinasesopimuksesta, joka oli Trumpin mukaan ”huonoin diili ikinä”.

Myös Lontoolla ja Teheranilla on ongelmia. Brittiläiset merivoimat ottivat kuun alussa haltuunsa iranilaisen öljytankkerin.

LUE LISÄÄ: Välikohtaus Persianlahdella: Britannia vastasi iranilaisalusten motitukseen – brittialus käänsi jo aseensa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin mukaan drone lähestyi heidän laivaansa eikä huomioinut varoitusviestejä, jossa sitä kehotettiin perääntymään.

”Se uhkasi laivan ja miehistön turvallisuutta. Drone tuhottiin samantien”, Trump sanoi Twitteriin linkittämässään videossa.

”Tämä on uusin monista Iranin provokatiivista ja uhkaavista toimista kansainvälisillä vesillä operoivia laivoja kohtaan.”

Trumpin lisäksi muun muassa Pentagonin edustaja Jonathan Hoffman sanoi Bloombergin mukaan, että heidän laivansa joutui puolustautumaan.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi keskiviikkona haastattelussa, että hänen maansa voi sulkea Hormuzinsalmen halutessaan, mutta he eivät halua tehdä niin.

”Meillä on merkittävä rooli sen suojelussa, mutta sen (salmen) pitää olla suojeltuna kaikille.”

LUE MYÖS: Suomalaistutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteen eskaloitumisesta: ”Tehokas, kiistettävä ja yhä aktiivisemmin käytettävä keino”

Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet eivät ole ottaneet askelia parempaan suuntaan eikä asiaa helpota Trumpin puolustusneuvonantaja John Bolton, joka suosii asevoimien käyttöä Yhdysvaltojen politiikassa. Hän on ollut politiikassa mukana pitkään, muun muassa Geore W. Bushin sekä Ronald Reaganin hallinnoissa.

Molemmat presidentit ovat tunnettuja Yhdysvaltojen armeijan käytöstä, ensimmäinen esimerkiksi terrorismin vastaisesta sodastaan ja jälkimmäinen pienen Grenadan hallituksen kaadosta, joka tapahtui juuri sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli menettänyt Libanonissa 240 omaa sotilastaan.

Trump kutsuu kaikki valtiot mukaan tuomitsemaan Iranin toimet ja suojelemaan omia laivojaan, kun ne kulkevat Hormuzinsalmen läpi.

Hormuzinsalmen läpi kulkee noin kolmasosa meriteitse kuljetettavasta öljystä, joten sen rooli kansainvälisillä markkinoilla on merkittävä.

Touko- ja kesäkuussa yhteensä kuutta tankkeria vastaan iskettiin salmella. Irania on syytetty iskuista, mutta se on kiistänyt ne.

LUE MYÖS: Donald Trumpilta tyly viesti Iranille: ”Mihin tahansa hyökkäykseen vastataan musertavalla voimalla”