Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen joidenkin Pohjanmaan lukioiden uusille ylioppilaille lähettämistä onnittelukorteista on syntynyt uusi kohu keskustan ympärille.

Helsingin Sanomien mukaan Evijärven lukion uudet ylioppilaat ovat kesäkuun alussa saaneet onnittelutervehdyksen Kurviselta. Kortti tuli heille virallisessa koulun kuoressa, jossa olivat myös lukion päästötodistus ja ylioppilastodistus.

Keskustan-vihreässä kortissa itsessään oli kuva päivänkakkaroista ja onnittelut valmistumisen johdosta, sekä myös Kurvisen kuva ja nettisivujen osoite.

”Olen jo useampana vuonna halunnut muistaa keväällä ammattiin tai ylioppilaaksi valmistuvia nuoria onnittelukortilla. Avustajani on käynyt aikaisempina keväinä koulujen valmistujaisjuhlissa ja jakanut onnittelut valmistuneille tai muuten toimittanut kortit juhlaan. Tästä on aina sovittu oppilaitoksen rehtorin kanssa. Tänä keväänä koronan vuoksi kouluissa ei ollut valmistujaisjuhlia, eivätkä läheskään kaikki valmistuneet ylioppilaat käyneet kouluillaan lainkaan. Tämän vuoksi avustajani on sopinut käytännöstä lukioiden (Evijärvi, Lappajärvi, Kauhava, Härmä, Kyrönmaa) rehtoreiden kanssa, että onnittelukortit voidaan viedä kouluille, josta ne voidaan toimittaa koronan vuoksi siirtyneiden juhlien vuoksi suoraan ylioppilaalle. Itse pidän nuoren elämän suuressa hetkessä mukana olemista mukavana tapana. Yhtään kritiikkiä en ole Pohjanmaalta asiasta saanut. Kiitoksia jonkin verran”, Kurvinen selvittää tapahtumia sosiaalisessa mediassa.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö pitää tapausta outona ja viittaa suoraan korruptioon.

”Että joku kehtaa ja joku hyväksyy. Viattomalta näyttävä ele, mutta korruptio syntyy kyvyttömyydestä erottaa puolue ja julkisvallan käyttö. Siinä määrin missä tiedot ovat julkisia, Kurviset ja muut voi maksua vastaan tilata henkilötietoja ja postittaa niihin omilla kirjeillä mitä tahansa mainoksia. Ele on kaunis, mutta julkisen vallan käyttäminen sen välittämisessä oli se ongelma - joka kertoo valtarakenteista”, hän kommentoi Twitterissä.

Niinistö katsoo, että opetuksessa kannattaa hyödyntää poliitikkojen vierailuja ja paikallisten päättäjien painottaminenkin on perusteltua, kunhan pyrkimys yleisesti on tasapuolisuuteen.

”Mutta virallinen dokumentti tai suoritus ei voi sisältää poliittisia mainoksia.”

Kokoomuksen kansanedustajan Markku Eestilän mukana ”ollaan jo aika syvällä”.

”Kansanedustajat voivat lähettää onnittelukortteja kenelle haluavat, mutta jos ja kun yksittäisen kansanedustajan onnittelukortti lähetetään koulun kirjekuoressa, jossa on virallinen päästötodistus, ollaan jo aika syvällä! Rehtorien ei pitäisi missään nimessä sallia tuollaista vaalimainontaa veronmaksajien rahoilla”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Myös Kokoomusnuoret paheksuu toimintaa ja kyseenalaistaa sen laillisuuden.

“Varmasti jokaiselle poliittisessa nuorisojärjestössä mukana olevalle on tuttua se, kuinka vaikeaa on päästä puhumaan politiikasta esimerkiksi kouluihin, vaikka mukana olisi kaikki puolueet. Samaan aikaan keskustan hallitsemissa kunnissa postitetaan ylioppilastodistuksen mukana kansanedustajan onnittelukirjeitä, eli vaalimainoksia. Kontrasti on silmiinpistävä”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula kommentoi tiedotteessa.

Hän nostaa esiin myös sen, että julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella syntyy kuva, jonka mukaan kirjeiden postittamisen olisi maksanut koulu.

”Tämä tarkoittaisi sitä, että julkisin varoin rahoitettu lukio olisi kustantanut Kurvisen vaalimainosten postittamisen ylioppilaille. Lisäksi syntyy kuva, että koulun työntekijä olisi työajallaan lajitellut ja laittanut kirjekuoriin Kurvisen vaalimainoksia. Tämä tarkoittaisi, että koulun työntekijä olisi siis työajallaan edistänyt Kurvisen vaalikampanjaa.”

Kokoomusnuoret vaatii, että tapaus selvitetään perin pohjin ja avoimeksi jääneisiin kysymyksiin esimerkiksi kirjeiden maksajista saadaan vastaukset. Lisäksi Kokoomusnuoret vaatii, että Opetushallitus linjaa tulevaisuuden varalle toimintaohjeet tällaisia tilanteita varten, jotta epäselvyyttä ja erilaisia toimintatapoja ei enää esiintyisi.

STT:n mukaan Opetushallitus aikoo keskustella Evijärven lukion edustajien kanssa onnittelukirjeiden lähettämisestä.

”Todennäköisesti ensi viikolla yritetään olla yhteyksissä kouluun ja selvitellä, mistä on kyse”, opetusneuvos Petri Lehikoinen kommentoi sunnuntaina STT:lle.

Evijärven sivistystoimenjohtaja Päivi Lappinen sanoo Ilta-Sanomille, ettei koulun viralliseen kuoreen ei voi laittaa mitään muuta kuin todistuksia ja mahdollisia stipendejä.

Lue myös: