Suomen ehdokas Jutta Urpilainen (sd) saa kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan kehityskomissaarin salkun.

Käytännössä Urpilainen tulee olemaan vastuussa EU:n Afrikka-ohjelmasta. Kumppanuus on uusi sana kehitysyhteistyölle. EU ei halua puhua kehitysmaista vaan tasavertaisista kumppaneista.

Salkku on kohtuullisen painava, sillä Afrikka-ohjelma tulee olemaan tärkeällä sijalla komissiossa, vaikka ei talouden ydinasiaa olekaan.

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen sanoi tilaisuudessa, että Urpilaisen tehtävä ei keskity pelkkään Afrikkaan.

”Afrikka-salkusta keskusteltiin, mutta sitä pidettiin syrjivänä. Siinä tapauksessa olisi pitänyt olla omat komissaarit myös Latinalaiselle Amerikalle, Aasialle ja Lähi-Idälle”, von der Leyen sanoi.

LUE MYÖS: Sdp nostamassa Afrikan teemaksi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle: ”Yksi Euroopan kohtalonkysymyksistä”

Urpilainen tulee työskentelemään espanjalaisen Josep Borrellin kanssa, joka on EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari ja varapuheenjohtaja. Borrellin tiimissä on Urpilaisen lisäksi Janez Lenarčič, joka vastaa kriisinhallinnasta.

Von der Leyen esitteli Urpilaisen entisenä valtiovarainministerinä, eduskunnan ulkoasiainvaltiokunnan pitkäaikaisena jäsenenä ja muistutti, että Urpilainen on ollut Etiopiassa rauhanvälityksen erityisedustajan tehtävissä.

Urpilainen on Suomen neljäs komissaari.

Viimeisimpänä komissaarina on toiminut Jyrki Katainen. Hän on ollut yksi Jean-Claude Junckerin komission varapuheenjohtajista ja vastasi työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä.

Olli Rehn vastasi ensin laajentumisasioista ja toisella kaudella, eurokriisin aikaan raha- ja talousasioista.

Erkki Liikanen toimi ensimmäisellä kaudellaan budjettikomissaarina ja toisella kaudella yritystoiminnasta ja tietoyhteiskunnasta vastaavana komissaarina.

LUE MYÖS: Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon – Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle