Vihreiden entinen kansanedustaja, Espoon vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Jyrki Kasvi ja entinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) ovat tarttuneet perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lausuntoon ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta.

Halla-aho sanoi eilen lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että saatavuusharkinnan poistossa on kyse haluttomuudesta maksaa palkkaa.

LUE LISÄÄ: Jussi Halla-aho ja rikosoikeuden professori täysin eri linjoilla Ylellä: ”Jos laeista ei saa keskustella, voidaan kysyä, miksi meillä on eduskunta”

Saatavuusharkinnassa selvitetään ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä, onko Suomessa jo saatavilla tehtävään sopivaa työvoimaa. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Keskuskauppakamari ovat vaatineet saatavuusharkinnasta luopumista.

”Ruotsi on ainoa OECD-maa, joka on luopunut työvoiman saatavuusharkinnan poistosta. Saatavuusharkinnan poisto ei vaikuta osaajien tuloon mitenkään, koska se koskee osaamatonta halpatyövoimaa”, Halla-aho kommentoi.

Jaakonsaari ja Kasvi nostavat esiin hoitoalan. Jaakonsaari huomauttaa, että Saksa rekrytoi pian hoitajia Meksikosta.

”Halla-ahon mukaan Saksan pitäisi löytää työntekijät EU:n sisältä kuten esimerkiksi Suomesta, mutta kun sama vaje on Suomessakin. Työperäisenkin maahanmuuton vastustaminen “halpatyövoiman” kyltin alla on persupropagandaa”, hän kommentoi Twitterissä.

Jyrki Kasvi arvioi, että jos ulkomaalaistaustaiset työntekijät menisivät Suomessa lakkoon, siinä hyytyisi joukkoliikenteen lisäksi muun muassa pk-seudun terveydenhoito.

”Viikko sairaalassa havahduttaa viimeistään työperäisen maahanmuuton merkitykseen”, hän sanoo.

Jaakonsaari korostaa, että myös väärinkäytökset pitää estää.

”Lainsäädäntöä tiukennettava ja valvontaa tehostettava. Kanneoikeus ay -liikkeelle.”

Aihe herätti keskustelua myös aikaisemmin viikonloppuna. Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist ja useat kokoomusedustajat tyrmäsivät Halla-ahon näkemyksen, jonka mukaan ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistaminen koskisi osaamatonta halpatyövoimaa.

LUE LISÄÄ:

Tyrmäys Jussi Halla-ahon väitteille halpatyövoimasta: ”Köyhyys mieluummin kuin se, että Suomessa olisi vähän erinäköisiä ihmisiä”

Ekonomistin karu laskelma Rinteen hallituksen toimista: Jopa 16 000 työllistä vähemmän, 60 000 työpaikkaa ei riitä millään