Euroopan keskuksen (ECMWF) tuore kuukausiennuste enteilee mielenkiintoisia käänteitä Suomenkin säähän. Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että Suomen etelärannikko voi saada usean päivän lumipyryn.

”Ensi viikko näyttää kutkuttavalta. Länsivirtauksissa on heikkenevä trendi ja Suomeen pääsee valumaan kylmempää ilmamassaa. Kuulumme jatkossakin matalapaineiden reitille, mutta jos matalapaineet tämän hetkisen ennusteen mukaisesti ottavat hieman eteläisemmän reitin, jäävät kovimmat tuulet Suomen etelä- ja länsipuolelle. Länsivirtausten heikkeneminen voi tuoda myös pari talvisempaa elementtiä: lumisateen ja pakkasen – eteläistä Suomea myöden! Ensi viikon puolivälissä kylmempää ilmaa voi päästä purkautumaan pitkälle Etelä-Eurooppaan saakka, ja samassa rytäkässä Etelä-Suomikin saattaa saada lumipeitteen”, hän kirjoittaa Forecan blogissa.

Mäntykannas sanoo, että ennusteissa näkyy etelärannikon kohdalla jopa useamman päivän lumipyrypotentiaali: itätuuli yhdistettynä vuodenaikaan nähden harvinaiseen lämpimään Suomenlahteen voi tuoda suuriakin lumikertymiä muun muassa pääkaupunkiseudulle tiistai-illasta eteenpäin.

Jos muutos kylmempään ja lumisempaan suuntaan toteutuu, ei sen kestosta ole kuitenkaan tietoa.

”Jo luonnollisistakin syistä päivälämpötilat alkavat maaliskuussa auringon vaikutuksesta hilautua plussan puolelle osassa maata. Joinakin vuosina maaliskuu on kuitenkin ollut kylmin talvikuukausi: näin kävi viimeksi vuosina 2008 ja 2005. Vaikka terminen talvi vielä jossain vaiheessa maaliskuuta pääsisikin eteläisessä Suomessa alkamaan, sen kesto jäisi lyhyeksi. Viimeistään huhtikuu nujertaisi talven”, Mäntykannas kirjoittaa.

Lue seuraavaksi: