Ylemmät toimihenkilöt YTN aloittaa tänään lakon 40 teknologiateollisuuden yrityksessä. Lakon piirissä ovat muun muassa ABB, Kone Hissit, Konecranes, Metso, Outotec, Rautaruukki ja Wärtsilä. Lakkoon menee noin 10 000 työntekijää.

Sekä YTN että työnantajaa edustava Teknologiateollisuus hylkäsivät eilen valtakunnansovittelija Esa Longan sovintoesityksen. Kiistan ytimenä ovat palkkarakenne ja palkankorotukset, erityisesti niin sanottu perälauta eli se, miten yrityskohtainen palkankorotuserä jaetaan.

- Ylemmät toimihenkilöt on ainoa henkilöstöryhmä, jolle ei suotaisi paikallisiin eriin täyttä perälautaa, kommentoi YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi.

Esitykseen sisältyi 0,8 prosentin paikallinen erä, jonka jakamisesta päättäisi viime kädessä työnantaja. Se johtaisi YTN:n mielestä käytännössä alhaisempiin palkankorotuksiin kuin muilla henkilöstöryhmillä.

YTN haluaa myös yhtä hyvät palkankorotukset kuin aiemmin työkiistansa sopineet Ammattiliitto Pro ja Metalliliitto.

Lonka sanoo Ylelle, että työriidan osapuolet ovat kaukana toisistaan eikä ole tiedossa, milloin sovittelu jatkuu. Jos sopua ei saada aikaan, lakko laajenee 7.11. noin 40 uuteen yritykseen, joiden joukossa on muun muassa Nokia. Toisessa vaiheessa lakossa olisi noin 25 000 ylempää toimihenkilöä.