Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet vahvistusta uudelle, erittäin lupaavalle tavalle taistella syöpää vastaan immuunijärjestelmän syöjäsolujen eli makrofagien toimintaan vaikuttamalla. Vanhempi tutkija, dosentti Maria Sundvall arvioi tuoreen tutkimuksen tuloksia Uudelle Suomelle.

Turun yliopiston Kliinisen syöpätautiopin laitoksen dosentti Sundvall ei vielä puhu läpimurrosta, mutta hiukan aiempaa lähempänä sellaista ehkä ollaan. Uusi tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että kasvaimiin liittyvillä syöjäsoluilla voi olla merkitystä syövänhoidossa.

Stanfordin yliopiston tutkijat havaitsivat jo aiemmin hiirikokeissa, että syöpäsolujen altistaminen CD47-proteiinin vasta-aineelle toimii. CD47:n vasta-aine sai elimistön valkosolut hyökkäämään vasta-aineelle altistettujen syöpäsolujen kimppuun. Uusi hoitomuoto tehosi kaikkiin tutkittuihin seitsemään syöpätyyppiin.

Neljä kuukautta kokeiden jälkeen syöpäsoluista ei ollut hiirissä merkkiäkään. CD47:n vasta-aineet aiheuttivat kuitenkin immuunijärjestelmän hyökkäyksiä myös hyödyllisiä verisoluja vastaan, joskin hiirien veriarvot paranivat nopeasti hoidon loputtua.

Valkosolujen yleisin tyyppi kiinteissä kasvaimissa on syöjäsolu eli makrofagi, joita edellä mainituissa hiirikokeissakin tutkittiin. Nature-lehdessä nyt julkaistussa tutkimuksessa saatiin lisätietoa makrofagien merkityksestä.

Uusi tapa hyökätä syöpäkasvaimia vastaan

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin PD1- ja PDL1-vasta-ainehoitojen toimintaperiaatetta syövän hoidossa hiirikokeilla. PD-1- ja PD-L1-vasta-aineet ovat uusia kliiniseen käyttöön hyväksyttyjä lääkeaineita, joiden piiriin voi tulla Fimean arvion mukaan Suomessakin lähivuosina noin 700–1 500 syöpää sairastavaa potilasta vuosittain.

Stanfordin yliopiston professori Irving Weissmanin johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että PD-1- ja PD-L1-vasta-aineet eivät vaikuta vain puolustusjärjestelmän T-solujen kautta, kuten aiemmin on ajateltu, vaan myös kasvaimeen liittyvien syöjäsolujen eli makrofagien kautta.

Tämä tarkoittaa, että syöpäkasvaimia vastaan voitaisiin hyökätä myös ottamalla kohteeksi makrofagit muilla niiden toimintaan vaikuttavilla strategioilla. Hyökkääminen voisi tapahtua esimerkiksi CD47:n vasta-aineella, jonka tehon sama tutkimusryhmä on aiemmin osoittanut hiirikokeilla.

Dosentti Sundvall sanoo, että koeasetelma oli vaativa ja nyt on syytä odottaa toistotutkimuksia. Vaikka hän ei vielä puhu läpimurrosta, hiukan aiempaa lähempänä sellaista ehkä ollaan.

–Makrofagien merkitystä syövässä on tutkittu paljon, mutta vielä ei ole selvää, kuinka hyvä strategia on tuhota syöpää makrofagien kautta. Uusi tutkimus toi lisätukea sille ajatukselle, että kasvaimiin liittyvien makrofagien toimintaan vaikuttamisella saattaa olla terapeuttista merkitystä, hän sanoo.

Sundvall huomauttaa, että CD47-vasta-ainehoidon kehittäminen on aivan alkuvaiheessa. Muutaman vuoden takaisten hiirikokeiden jälkeen se on siirtynyt kliinisen lääketutkimuksen ensimmäiseen vaiheeseen, jossa lääkettä testataan ensimmäistä kertaa potilailla.

–Ensimmäisessä vaiheessa katsotaan vasta, onko kyseessä hoito, jota ihminen yleensäkään sietää. Jos tulee vaikutelma, että lääke aiheuttaa haittavaikutuksia, voi olla, että lääke ei pääse tästä vaiheesta eteenpäin.

”Erittäin tasokas kokeellinen näyttö”

Tutkijat havaitsivat aiemmin CD47-vasta-ainehoidon vaikuttavan kaikkiin tutkittuihin syöpätyyppeihin, mutta Sundvall toppuuttelee liian äkillistä intoa. Hän huomauttaa, että vaikka kyseessä on lääke, jonka strategiana on vaikuttaa syövän yleismekanismiin, sen teho ei välttämättä ole yhtään parempi verrattuna esimerkiksi tiettyyn täsmälääkkeeseen, joka vaikuttaa vaikkapa tiettyyn geenimuutokseen.

–Lääke voi olla huomattavan tehokas tarkoin oikein valikoiduilla potilailla ja lupaava, vaikka se ei vaikuttaisikaan laajemmin kaikkiin syöpiin. Teoriassa useimpien perinteisten sytostaattienkin (solumyrkyt) pitäisi vaikuttaa useimpiin syöpätyyppeihin, koska ne yleisesti estävät solujen jakaantumista, mutta käytännössä tilanne onkin paljon monimutkaisempi, Sundvall sanoo.

Sundvallin mukaan tarvitaan vertailevia ja laajempia tutkimuksia, ennen kuin kehitteillä oleva lääke voisi päästä markkinoille. Myöhäisemmän vaiheen kliinisissä tutkimuksissa koepotilaita on jo yleensä satoja, ja Sundvallin mukaan voi mennä vuosia, ennen kuin lääke pääsee niin pitkälle.

Sundvall huomauttaa kuitenkin, että CD47-vasta-ainehoidon tutkimus on erittäin korkeatasoista tutkimusta.

–Se on jo tietysti lupaavaa, että voidaan edes edetä alkuvaiheen kliinisiin tutkimuksiin ihmispotilailla. Siihen vaaditaan erittäin tasokas kokeellinen näyttö.

–Aika näyttää tutkimuksen lopullisen merkityksen. On hyvä myös muistaa, että löydetyn ilmiön merkitys voi olla suuri, vaikka tietyn yksittäisen siihen vaikuttavan uuden lääkkeen avulla ei pystyttäisikään parantamaan syöpää. Esimerkiksi kasvaimiin liittyvien makrofagien toimintaan vaikuttavia hoitostrategioita on kehitteillä useita.

Lue myös:

Valtava läpimurto tieteessä: Löytyi yksi lääke kaikkia syöpiä vastaan