Euroopan pysyvän vakausrahaston EVM:n asema rahoittamiensa maiden velkojana hämmentää suomalaisia poliitikkoja.

Oppositio syyttää hallitusta väärän tiedon antamisesta eduskunnalle EVM-päätöksen pohjalle. Tänään perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi Ylen haastattelussa, että komissiolta tulisi pyytää selvitys EVM:n asemasta.

Talouskomissaari Olli Rehn on ilmoittanut, että EVM:n asema harkitaan aina tapauskohtaisesti. Espanjan pankeille suunnatun 100 miljardin tukipaketin kohdalla ensisijaisuudesta luovuttiin.

- Minä en kyllä ymmärrä tätä kantaa, että pysyvän mekanismin [EVM] osalta harkinta olisi tapauskohtaista, Koskinen sanoo Ylelle.

- Se on vastoin sopimusta, jos näin ajatellaan.

Tästä kyse

Tällä hetkellä yksimielisyys suomalaisten poliitikkojen kesken vallitsee vain siitä, että ensisijaisuus mainitaan sopimuksen johdannossa. Se, mitä johdannon kirjaus tarkoittaa, ei ole kaikille samalla tavalla yksiselitteistä.

Rehnin tapauskohtaisuuteen ei usko valtiovarainministeriö, jonka mukaan johdannon teksti riittää tuomaan ensisijaisen velkojan aseman. Mutta kuten tapahtui, euromaat luopuivat asemastaan jo Espanjan kohdalla.

- Hallituksen pitäisi vaatia komissiolta selvitys, että heillä ei ole vääriä ajatuksia, mutta kyllä tarvittaessa suuri valiokuntakin voi siinä operoida, Koskinen sanoo.

SDP on hallituksessa ja puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen valtiovarainministeri. SDP:n kansanedustaja, EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri vaati eilen tarkennusta komissiolta Olli Rehnin harkintapuheista.

Kumpula-Natri on kuitenkin tyytyväinen sopimukseen, eikä hänen mielestään sitä ole tarve avata uudelleen.

Oppositio hurjana

Perussuomalaiset ovat lähes hurjistuneet EVM-epäselvyyksistä. Eilen kansanedustaja Juho Eerola (ps.) hämmästeli, onko Jutta Urpilainen ymmärtänyt väärin ministeriönsä johdolla laaditun sopimuksen sisältöä.

- Nyt on ilmennyt, ettei hän ole itse lukenut itsensä neuvottelemia sopimuksiaan tai sitten vielä pahempaa: hän ei ymmärrä lukemaansa, Eerola ihmetteli tiedotteessaan.

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) hämmästelee Uuden Suomen blogissaan niin ikään säätöä, jonka EVM-sopimuksen tulkinta on aiheuttanut.

Eilen suunsa avasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistö kommentoi EU-kokouksissa näkyvää hämmennystä siitä, mitä on päätetty.

- Se huolestuttaa minua, koska se kuvastaa huonoa yhteistyötä, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.

- Nyt pitäisi tarkkaan selvittää mitä missäkin ja mistäkin on päätetty. Siitä on paljon helpompi jatkaa keskustelua.