Saksan puolustusministeriä Ursula von der Leyeniä mittaillaan komission puheenjohtajan tehtävään.

EU-johtajien neuvottelut huippunimityksistä ovat siirtyneet B-vaihtoehtoihin. Varsinaista kokousta ei ole vielä aloitettu, vaan EU-johtajat ovat jatkaneet kahden- tai monenkeskisiä neuvottelujaan.

Sosiaalidemokraattien Frans Timmermansin kohdattua totaalista vastustusta sunnuntaista maanantaihin venyneessä huippukokouksessa neuvotteluihin on tullut uusia nimiä.

Yksi tällainen on Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen. Häntä esitetään komission puheenjohtajaksi ja hän näyttää keräävän hyväksyntää.

Tässä paketissa ranskalainen Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtaja Christine Lagarde nimitettäisiin Euroopan keskuspankin johtoon.

Belgian pääministeri Charles Michel olisi ehdolla Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi ja slovakialainen komissaari Maroš Šefčovič ulkopolitiikan korkeaksi edustajaksi.

Joissakin ehdotuksissa korkeaksi edustajaksi esitetään Espanjan ulkoministeriä Josep Borrell ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi Tanskan entistä pääministeriä Lars Lokke Rasmussenia.

Parlamentin puhemieheksi on esitetty bulgarialaista Sergei Stanishevia, joka toimii tällä hetkellä sosiaalidemokraattien kattojärjestö PES:n puheenjohtajana.

LUE MYÖS: Näistä 3 johtajasta EU koittaa löytää sovun – Antti Rinne ei halua pöydälle uusia nimiä