Nokian ensi torstaiseen tulosjulkistukseen liittyy useita kysymysmerkkejä. Suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, mitä yhtiö sanoo Alcatel-Lucentin ostosta koituvista synergiaeduista.

Nokia on itse arvioinut synergiahyötyjen olevan noin 900 miljoonaa euroa vuoteen 2018 mennessä. Uutistoimisto Direktin keräämien analyytikkoarvioiden mukaan markkinoilla odotetaan summan olevan kuitenkin jopa 1,1-1,7 miljardia euroa.

Jos Nokian oma arvio pysyy edelleen alle miljardissa, luvassa voi Nokian osakkeelle olla samanlainen syöksylasku kuin yhtiön kerrottua patenttisopimuksestaan Samsungin kanssa. Nokian osake putosi uutisen seurauksena yli kymmenen prosenttia maanantaina.

Suuri mielenkiinto kohdistuu edelleen myös siihen, mitä Nokia sanoo patenttisalkustaan. Nokia itse arvioi kirjanneensa patenttituloja noin yhden miljardin euron verran viime vuonna ja ilman Samsung-sopimusta noin 800 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi Nokian verkkomarkkinoiden kovimman kilpailijan, ruotsalaisen Ericssonin patenttitulot ovat 1,5 miljardin euron luokkaa vuositasolla. Osa analyytikoista uskoo, että Nokia voi yltää samaan, jos se onnistuu patenttisopimuksissaan.

-Uskomme, että Nokialla on mahdollisuus kasvattaa patenttivoittojaan pitkällä aikavälillä, esimerkiksi Credit Suisse kirjoittaa katsauksessaan.

Suomalaisanalyytikko, Nordea Sami Sarkamies, on arviossaan varovaisempi.

-Markkinoiden konsensus patenttituloiksi tälle vuodelle on 900 miljoonaa euroa ja me odotamme 840 miljoonaa euroa. Ensi vuonna konsensusennuste odottaa yhden miljardin euron tuloja, mikä tarkoittaisi siis jopa 200 miljoonan euron nousua. Se vaatii aika paljon, Sarkamies kommentoi Direktille.

Nokia julkistaa tuloksensa ensi torstaina kello 8.00. Yhtiö kertoo tuolloin lukunsa viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä ja koko viime vuodelta. Sijoittajia kiinnostaa myös se, millaista osinkoa Nokian hallitus esittää.