Eduskunnan päätös, että opintotukea saa vain yhteen tutkintoon kuumentaa tunteita Uuden Suomen blogipalvelussa Puheenvuorossa.

Kansanedustajaehdokas Ozan Yanarin (vihr.) mukaan päätöksessä ”ei ole mitään järkeä”.

–Vaikka tuet halutaan kohdistaa yhteen tiettyyn samantasoiseen tutkintoon, järjestelmä kannustaa kikkailuun ja esimerkiksi siihen, ettei yliopistossa valmistuta kandidaatiksi tai suoriteta AMK-tutkinnot loppuun, siltä varalta että haluaisi vielä myöhemmin vaihtaa alaa, Yanar kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Tällainen kikkailu perustuu siihen, että toiseen tutkintoon ei jatkossa saa tukea, vaikka tukea ei olisi nostettu ensimmäiseenkään tutkintoon.

Hän kertoo esimerkin, jossa henkilö opiskelee AMK-insinöörin tutkintoa ja nostaa opintojensa aikana viisi tukikuukautta.

–Juuri ennen valmistumistaan hän päättää vaihtaa yliopistolle opiskelemaan, jolloin hän saa käyttöönsä alempaan tutkintoon sisältyvät 32 tukikuukautta, vähentäen kuitenkin jo käytetyt viisi. Siihen päälle hän saisi tietenkin edelliseen maisterin tutkintoon kuuluvat 23 tukikuukautta, Yanar kertoo.

Myös piraattipuolueen perustajajäsen Harri Kivistö on harmissaan eduskunnan tänään tekemästä päätöksestä.

– Tänään väistyvä eduskunta läimäytti näitä toiveita poskelle avokämmenellä ja päätti leikata opintotuet kokonaan toista tutkintoa opiskelevilta. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli on tarvetta kouluttautua uudestaan eri alalle tai eri pätevyyteen, valtio ei tarjoa kuukauttakaan opintotukea riippumatta siitä onko opitotukikuukausia aiemmin käytetty lainkaan, Kivistö kirjoittaa Puheenvuoron blogiinsa.

Hänen mielestään tämä on ”kehno leikkauskohde”, koska säästöjä ei kerry merkittävästi, mutta työmarkkinoiden dynaamisuus kärsii ja koulutustaso heikkenee.

Eduskunta äänesti tänään äänin 95-91, että opintotukea ei jatkossa myönnetä toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon.

Päätöksellä saadaan arviolta 10,5 miljoonan euron säästöt.