Brittilehti Sunday Times kertoo, että virheelliseksi osoittautuneella väitteellä Himalajan jäätiköiden sulamisesta on kerätty satojen tuhansien eurojen tukirahat.

Paljastus liittyy YK:n ilmastopaneeli IPCC:n raportissa havaittuun virheeseen. Raportissa väitetään, että Himalajan jäätiköt voivat sulaa vuoteen 2035 mennessä. IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri on myöntänyt virheen.

Sunday Timesin mukaan Pachauri kuitenkin käytti virheellistä väitettä perusteena tukirahojen anomiselle. Rahat myönnettiin vasta vähän ennen kuin virhe paljastui.

Lehden mukaan Pachaurin instituutti TERI (Energy and Resources Institute) on saanut Carnegielta yli 350 000 euron tukirahan, joka myönnettiin Himalajan alueen tutkimukseen jäätiköiden nopean sulamisen takia. Virheellinen Himalaja-väite toistetaan myös lehdistötiedotteessa, jonka TERI julkaisi yhteistyöstä Carnegien ja islantilaisyliopiston kanssa.

Lisäksi TERI on saanut merkittävän osan EU:n vajaan kolmen miljoonan euron tukirahoista, jotka myönnettiin Himalajan jäätiköiden sulamisen vaikutusten selvittämiseen.

Jäätikkövirhe on saattanut Pachaurin kovaan paineeseen. Eilen hän sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei aio erota, eikä virheellisten tietojen kirjoittajia rankaista. Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on ehtinyt vaatia Pachaurin eroa.