Kokoomuksessa jatkuu pääministeri Sanna Marinin (sd) kritisointi. Marin vastasi torstaina eduskunnan kyselytunnilla kahteen hänen aiempia kannanottojaan koskevaan kysymykseen. Marin kysyi eduskunnan välikysymyskeskustelussa aiemmin tällä viikolla, eikö kokoomuslaisia hävetä. Kyse oli kokoomuksen kannasta Syyrian al-Holin leirin suomalaisiin. Kokoomuksen kanta on ollut, että aikuisia ei auteta Suomeen. Hallitus julkisti asiasta maanantaina poliittisen linjauksensa, jonka mukaan lapsen etu on ensisijainen ja tapauskohtaisesti harkitaan turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen, voiko äitejä tuoda Suomeen.

LUE AIEMMAT KÄÄNTEET:

”Pääministeri Marin jatkoi hyökkäystään kokoomusta vastaan. Se siitä joulumielestä. Uusi, aggressiiivinen tyyli hajottaa, ei rakenna”, tviittaa kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma.

”Pääministeri Sanna Marin hyökkäsi kyselytunnilla jälleen kokoomusta vastaan. Suomessa on pitkä traditio, että pääministeri toimii kokoavana voimana, joka kunnioittaa myös oppositiota ja on koko kansan pääministeri. Toivon sitä myös nykyiseltä pääministeriltä”, tviittaa kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen.

Myös puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi Marinia tuoreeltaan kyselytunnin jälkeen tiedotusvälineissä. Iltalehti kertoo kokoomusedustajien järjestäneen poikkeuksellisen seisontaoperaation kyselytunnilla protestina sille, ettei puolueen edustajille myönnetty kysymyksiä.

”Kokoomuksen kimppuun hyökättiin joka suunnasta vääristellyillä puolitotuuksilla ja sitten kun puhemies ei anna meidän edes vastata, niin siksi tämä performanssi oli paikallaan”, Orpo sanoo Iltalehdelle.

”Hän syyttää oppositiopuoluetta virheellisesti ja antaa kuvan ettemme välittäisi”, Orpo sanoo kokoomuksen äänenkannattajalle Verkkouutisille.

”Olemme alusta asti olleet sitä mieltä, että [al-Holin] lapsia pitää auttaa. Olen sanonut, että niiden vanhempien osalta, jotka eivät siihen suostu, pitää jatkaa viranomaisten kanssa keskusteluja. Heillähän on konsulipalvelut käytettävissään eli perustuslain ja kansalaisuuden mukanaan tuomat [oikeudet], heillä on oikeus tulla Suomeen. Mutta se että Marin antaa tällaista kuvaa on minusta ihan uskomatonta. Pääministerin paikalta toimii näin!” Orpo jatkaa.

Marin sanoi kyselytunnilla lukeneensa Orpon kommentit sdp:n äänenkannattajalle Demokraatille. Orpo linjasi aiemmin lehdelle, että lapsia ei tule ottaa Suomeen, jos se vaatisi samalla Isis-äitien tuloa Suomeen. Iltalehdelle Orpo sanoo, että Demokraatin juttuun ei ollut kirjattu kaikkia hänen vastauksiaan kysymyksiin.

”Pääministerin ei kuulu kertoa oman puolueensa lehden toimittajan tekemää juttua totuutena ilman, että hän edes tarkistaa sitä, ja käyttää siihen kyselytuntia ja omaa asemaansa”, Orpo sanoo Iltalehdelle.

Demokraatti on nyt julkaissut sanasta sanaan litteroidun version Orpon aiemmasta haastattelusta. Siinä Orpo sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän kannan olevan se, että äitejä ei tuoda Suomeen, vaikka lapsi ei muuten kotimaahan pääsisi.

Uusi Suomi kertoi viikko sitten perjantaina, että yhdeksän kokoomuslaista nimeä puuttui al-Holia koskevan välikysymyksen allekirjoittajista. Syy tähän oli useimmiten ulkomaanmatka, mutta myös sävyero kannassa aikuisten suhteen paljastui. Uuden Suomen haastattelussa Orpo linjasi kokoomuksen kannaksi, että äitejä ei tule auttaa Suomeen lasten kanssa.

Orpo kuitenkin pohtii sekä Demokraatin että US:n haastattelussa sitä, voisiko äidin ja lapsen sittenkin jotenkin erottaa jo Syyrian päässä.

”Meidän eduskuntaryhmämme on tehnyt siinä selkeän linjauksen siitä, että näitä aikuisia, jotka ovat lähteneet sinne kalifaatin alueelle, liittyneet terroristijärjestöön ja ovat eläneet siellä, heitä ei tule ottaa takaisin eikä auttaa takaisin. Lapsia pitää auttaa ehdottomasti, eli orpolapsia ja niitä, jotka vanhemman suostumuksella voivat tulla”, Orpo sanoi. LUE LISÄÄ: