Tehomaksun on ottanut käyttöön Helen Sähköverkko Oy tietyille, pääosin pientaloasiakkailleen.Kuva: Paula Nikula / Alma Talent arkisto

Sähkölaskutuksen uusi tehomaksu määräytyy suurimman yksittäisen tunnin kulutuksen mukaan, koska verkon kapasiteetti täytyy mitoittaa asiakkaiden maksimikäytön mukaan, kerrotaan Helsingin sähköverkkoyhtiö Helen Sähköverkosta.

Helen Sähköverkko otti sähkölaskutuksen uuden komponentin käyttöön tietyille kotitalousasiakkaille viime kesänä. Tehomaksu on tullut sähkönsiirtolaskuun kiinteän perusmaksun ja energian määrästä riippuvan siirtomaksun rinnalle. Se koskee nyt yritysasiakkaiden lisäksi 18 000 kotitaloutta, jotka pääosin ovat sähkölämmitteisiä omakoti- tai pientaloja. Lue myös: Sähkölaskuun tuli uusi tehomaksu

Muun muassa tehomaksun määräytymisperuste on herättänyt huomiota. Maksu määräytyy viimeisen 12 kuukauden aikana mitatun suurimman yhden tunnin tuntitehon mukaan.

Helen Sähköverkon asiakkuushallintayksikön johtaja Jouni Lehtinen, miksi maksu määräytyy vain yhden tunnin mukaan? Onko kyse rahastuksesta?

– Ei ole. Peruste on se, että tehomaksu kohdistaa verkon kustannuksia sen mukaan, minkä verran asiakas käyttää verkon kapasiteettia. Verkossa täytyy olla kapasiteettia sen mukaan, mitä asiakkaat maksimissaan käyttävät, Lehtinen kertoo.

Hänen mukaansa sähköverkkoa rakennetaan asiakkaiden tehontarpeen mukaan. Näin ollen uusi maksu kohdistaa kustannukset vastaamaan paremmin sähköverkon kustannusrakennetta.

– Sähköverkon kustannukset ovat hyvin pitkälti kiinteät. Käyttää asiakas sähköä sitten tuhat kilowattituntia tai kymmenen tuhatta, ei sillä ole juuri merkitystä sähköverkon kannalta. Jos kumpikin käyttää tehoa kymmenen kilowattia, niin verkossa täytyy olla kapasiteettia sen verran, että asiakas saa sen kymmenen kilowattia läpi, vaikka toinen käyttäisi sitä hetken ja toinen useammin, Lehtinen kertoo.

– Tehomaksu kohdistaa maksun asiakkaalle sen mukaan, minkä verran he käyttävät verkon kapasiteettia.

Lehtisen mukaan sähkölämmitteisessä pientalossa huipputeho määräytyy lähes yksinomaan kiinteistön lämmitystehon mukaan. Lämmityksen teholukema pyörii kymmenen kilowatin tienoilla, kun esimerkiksi pesukoneen suurin teho on noin kaksi kilowattia. Tämä maksimiteho ei ole koko käytön ajan sama, sillä koneet eivät esimerkiksi lämmitä vettä koko käytön ajan. Siten tehomaksun laskutusperusteena käytettävä tunnin keskiteho on paljon pienempi, Lehtinen kertoo.

Yksi bileilta voi tuoda +4€/kk laskuun

Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelussa bloggaava Niko Kaistakorpi hahmotteli blogissaan, kuinka yksittäinen kulutuspiikki määrittelee asiakkaan tehomaksun seuraavaksi vuodeksi.

– Satut pitämään helmikuun paukkupakkasilla yhdet kunnon illanistujaiset kotona. Kymmeneltä menee päälle yösähköllä toimiva lämmitys vedenkierrolla. Samaan aikaan osa porukasta on saunassa, musiikki raikaa stereoista, valoja on päällä ja keittiölaitteet uunia myöten ahkerassa käytössä, kun jengi tarvitsee pientä purtavaakin. Näissä juhlissa taitaa sitten tulla se vuoden suurin yhden tunnin keskiteho, jonka perusteella saat nauttia korkeammasta sähkölaskusta koko vuoden, Kaistakorpi kirjoittaa.

Helen Sähköverkon Lehtinen myöntää, että näin taitaa käydä.

– Niinhän siinä käy, että tämä voi muodostua huipputehoksi. Jos menee kymmeneltä lämmitykset päälle ja vedetään uuni päällä ja kiuas päällä, niin todennäköisesti laskutusteho määräytyy silloin sen tunnin keskitehon mukaan, Lehtinen sanoo.

Helenin mukaan tehomaksu on keskimäärin noin kahdeksan euroa kuussa sähkölämmitteisessä pientalossa. Lehtinen arvioi Uudelle Suomelle, että jos esimerkissä mainitun bileillan järjestäminen lisää tunnin keskitehoa viisi kilowattia, tuo se laskuun ”noin neljä euroa kuukaudessa lisää”.

– Voi siellä illanistujaisissa olla isompiakin kulueriä, Lehtinen huomauttaa.

– Mutta sen verran siitä voi tulla.

Tämä neljän euron lisä tulee maksuun 12 kuukauden ajaksi, jos kyseisen illan luku pysyy kulutushuippuna.

Helen Sähköverkon Petri Vihavainen neuvoikin jo aiemmin pientaloasiakkaita olemaan kytkemättä kaikkia sähkölaitteita yhtä aikaa täysille, jos mielii välttää maksun kasvun.

Helenillä on noin 380 000 käyttöpaikkaa, joista tehomaksu koskee alle 10 prosenttia. Tehomaksun piirissä ovat yritysasiakkaat sekä lähinnä omakotitalo- ja rivitaloasukkaat. Kerrostaloasujille maksua ei suunnitella, koska yksittäisten kerrostalohuoneistojen kuormitus sähköverkolle on niin pientä.

Tehomaksu ja sen käyttöönottoon yhdistetty yleinen laskutusmuutos ovat yhteisvaikutuksena laskeneet joidenkin Helenin asiakkaiden kuukausimaksuja ja nostaneet useimpien. Mikäli samalla ei olisi laskettu yöhintoja huomattavasti, olisivat kaikkien tehomaksun piirissä olevien asiakkaiden maksut nousseet.

Helen Sähköverkko on osa Helen-konsernia.

Lue myös: Sähkölaskuun tulossa uusi tehomaksu: Näin pidät sen kurissa