Perussuomalaisten hurja nousu Ylen tuoreessa gallupissa jättää tulevan hallituspohjan vaihtoehdot täysin avoimiksi. Myös päättyvän hallituskauden alkuperäinen porvarihallitus perussuomalaisilla saattaisi jatkaa, väläyttää politiikan tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

”Tämä perussuomalaisten nousu on aika hurja, ja kun näitä laskeskelee, niin kaikki hallituspohjat ovat mahdollisia”, Ronkainen sanoo.

Ronkainen korostaa Uudelle Suomelle, että todennäköisimmiltä hallituspohjilta vaikuttavat yhä sinipuna, eli sdp:n ja kokoomuksen varaan rakentuva hallitus, sekä punamulta, eli sdp:n ja keskustan yhteenliittymä. Ylen tämänpäiväisessä gallupissa perussuomalaiset on kuitenkin noussut jo kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kokoomuksen kantaan, ja sen kannatus on jo 15,1 prosenttia. Näyttää myös mahdolliselta, että yksikään puolue ei lopulta päätyisi selkeästi suureksi eli yli 20 prosentin kannatukseen.

Gallupeihin pohjautuvassa Ylen eduskunnan paikkaennusteessa lasketaan, että keskusta saisi nykytuloksilla 35, kokoomus 40 ja perussuomalaiset 22 kansanedustajaa. Yhteenlaskettu paikkamäärä olisi 97, joten niiden kannatuksen ei tarvitsisi nousta kuin hieman, jotta ne saisivat periaatteessa kokoon enemmistön eduskunnassa. Lisäksi ennuste todennäköisesti aliarvioi perussuomalaisten paikkamäärän, koska ennusteessa on mukana kuusi tuoreinta kyselyä, ja perussuomalaisten voimakas nousu on tapahtunut aivan uusimmissa kyselyissä.

Ronkainen jakoi paikkaennusteesta kertovan kuvan Twitterissä.

”Periaatteessa sinipunan ja punamullan lisäksi mahdollista, että alkuperäinen porvarihallitus perussuomalaisilla jatkaa. Mielenkiintoiset vaalit tiedossa”, Ronkainen kirjoitti saatteessaan.

”Jos näiden puolueiden kannatus tästä vähän nousisi, niin se riittäisi enemmistöön. Pohjaskenaario edelleen on kahden suurimman eli kokoomuksen ja sdp:n hallitus, mutta jos tässä on vielä eloa ennen vaaleja, niin ihan matemaattisesti on mahdollista myös Sipilän alkuperäisen porvarihallituksen jatko”, hän lisää Uudelle Suomelle.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Sdp:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen tuo Twitter-viestissään esiin saman skenaarion kuin Ronkainen.

”Tämän gallupin perusteella on mahdollista koota nykyinen hallituspohja uudestaan: kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta”, Tuppurainen kirjoittaa viitaten kolmen puolueen yhteiseen gallupkannatukseen, joka on 45,3 prosenttia.

LUE MYÖS: Ylen gallup: Perussuomalaiset jyräsi kolmanneksi – lähestyy kokoomusta

Perussuomalaisten kannatuksen suunta on nouseva, kun taas toista galluppaikkaa pitävä kokoomus on ollut laskussa. Perussuomalaisten nousu toiseksi suurimmaksi puolueeksi on siis mahdollinen näkymä, kun tällä hetkellä Ylen gallupissa puolueiden välinen ero oli 0,7 prosenttiyksikköä, ja perussuomalaiset on tyypillisesti saanut gallupeja suuremman kannatuksen vaaleissa.

”Se mutkistaisi hallitusneuvotteluita myös.”

Ronkainen uskoo, että sdp:n ja kokoomuksen välillä käyvät tällä hetkellä linjat kuumina, kun puolueet setvivät muun muassa sote-linjausten yhteensopivuutta. Sdp todennäköisenä suurimpana puolueena on myös todennäköisin hallitustunnusteluiden käynnistäjä. Jos se ei kuitenkaan löytäisi yhteistä linjaa kokoomuksen tai keskustan kanssa, voisi porvarihallitus nousta esiin vaihtoehtona.

”Vaaliasetelma on täysin avoin. Ei missään ole sanottu, että vaalivoittajasta tulee automaattisesti pääministeripuolue.”

Ronkainen nostaa esiin kokoomuksen piirivaikuttajille ja kansanedustajille alkuvuodesta tehdyn kyselyn, jossa keskusta ja perussuomalaiset näyttäytyivät kokoomuslaisille sdp:tä mieluisampana hallituskumppanina. Sdp on kertonut muun muassa aikovansa perua työttömyysturvan aktiivimallin ja antanut vaalilupauksia, joita kokoomus on toistuvasti arvostellut.

”Jussi Halla-ahon perussuomalaiset taas menevät talouspolitiikassa oikealta ohi kokoomuksesta. Eli periaatteessa vain talouspolitiikkaa mietittäessä kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten olisi hallitusneuvotteluissa helpompi löytää konsensus kuin demareiden ja kokoomuksen sekä apupuolueiden”, Ronkainen pohtii.

Toisaalta kokoomuksen johto on toistuvasti – muttei aivan ehdottomasti – linjannut, että puolue ei sovi perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset myös sysättiin pois Sipilän hallituksesta ”arvopohjan” erilaisuuteen vedoten.

”Aina joku joutuu syömään sanansa”, Ronkainen toteaa.

LUE MYÖS: Perussuomalaisilla sauma jopa hallitukseen? – Jussi Halla-aho Ylellä: ”Muiden puolueiden vakuuttelut vaalipuhetta”

Romanttista, ideologisesti yhtenäistä ja täysin toimintakykyistä hallitusta ei synny millään vaihtoehdoilla, Ronkainen arvioi. Hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, oli vaalitulos mikä tahansa. Tämä ei ole aivan mitätön kysymys, sillä Suomi ottaa jo heinäkuussa haltuunsa EU:n puheenjohtajuuden, mihin tarvitaan toimiva hallitus. Lisäksi on ennakoitu, että todelliset hallitusneuvottelut alkavat vasta toukokuun eurovaalien jälkeen.

Eurovaalien ja EU-puheenjohtajuuden alkamisen väliin jää vain reilu kuukausi aikaa.

”Eurovaalien jälkeen pitäisi aika nopeasti saada hallitus kasaan. Kun hallitusneuvottelut ovat hankalat, niin jotta saadaan joku hallitus kasaan, on hallitusneuvottelijoilla suuri paine sopia jotain, ja jättää sitten jotain asioita sovittavaksi itse hallituskaudelle. Ei tämä helpolta näyttää”, Ronkainen sanoo.

LUE LISÄÄ:

Sipilä MTV:llä: Tulossa pitkät ja vaikeat hallitusneuvottelut

Ministeriltä suorat sanat HS:lle: Hallitus syntyy vasta kesällä – ”Vaalilupaukset pitää vetää vessanpöntöstä alas”

Li Andersson ja Juha Sipilä varoittavat perussuomalaisten demonisoinnista – Orpo ja Rinne tyrmäsivät hallitusyhteistyön heti

Halla-ahon perussuomalaisten kanssa hallitukseen? – 2 puolueelta suora ”ei”, 2 voisi harkita