Saksalaiset onnistuivat kokoamaan uudelleen suomalaisen SS-komppanian syyskuussa 1944. Uusi SS-yksikkö syntyi Moskovan välirauhansopimuksen jälkeen, siis Suomen ja Saksan virallisen sotilasyhteistyön jo päätyttyä. Asiasta kertoo filosofian ja valtiotieteiden maisteri Åke Söderlund Kansallisarkiston julkaisemassa artikkelikirjassa Sotatapahtumia, internointeja ja siirto sodanjälkeisiin oloihin.

Suomalaisessa SS-komppaniassa on arvioitu olleen kuutisenkymmentä miestä ja kahdeksan upseeria, mutta lukumäärä on vaihdellut lukuisten siirtojen takia. Järjestysnumeron 8 saanut komppania lakkasi toimimasta viimeistään toukokuussa 1945.

Uuden suomalaisen SS-komppanian ydinjoukon muodostivat vuosina 1941–1943 Saksan SS-joukoissa palvelleet miehet. Syksyllä 1944 nämä loikkasivat, siirtyivät tai jättäytyivät SS-joukkoihin, kun entisistä aseveljistä oli tullut vihollisia.

Suomalaisia upseereita oli enemmän kuin SS:n perusyksikkö vaati, mutta miehistön kanssa oli ongelmia. Tätä varten suomalaiset SS-upseerit yrittivät värvätä riveihin suomalaisia sotavankeja sekä Saksassa muun muassa Stutthofin keskitysleiriin internoituja suomalaisia kauppalaivojen merimiehiä.