Brittipoliitikko Joseph eli Jo Johnson on ilmoittanut Twitterin kautta, että hän eroaa isoveljensä, pääministeri Boris Johnsonin hallituksen apulaisministerin sekä kansanedustajan tehtävistä. Hän vihjaa, että syynä on pääministeriveljen vetämä kansallisten etujen vastainen brexit-politiikka. Boris Johnson on toistuvasti ilmoittanut olevansa valmis viemään maan ulos EU:sta ilman sopimusta.

”Viime viikkoina olen tuntenut perhelojaalisuuden ja kansallisten etujen vastakkaisuuden – se on ratkaisematon paine & on aika muiden ottaa tehtäväni kansanedustajana & ministerinä”, hän tviittasi.

Kun Boris Johnson valittiin konservatiivien johtoon ja pääministeriksi heinäkuussa, Jo Johnson palasi hallitukseen apulaisministeriksi alueenaan yliopistot ja tutkimus. Hän on ollut aiemmin eri apulaisministeritehtävissä David Cameronin ja Theresa Mayn kaudella. Hän erosi Mayn hallituksesta viime marraskuussa tyytymättömänä tämän brexit-politiikkaan ja vaati uutta kansanäänestystä.

Eron ajoitus on merkittävä, sillä Britanniaan odotetaan pian ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Keskiviikkona Boris Johnson esitti vaalien järjestämistä, mutta ei saanut riittävää tukea kansanedustajilta. Hallituksen vastustuksesta huolimatta alahuone äänesti lakia, jolla pyritään estämään sopimukseton brexit. Kun tämä mahdollisuus on estetty, oppositio sanoo haluavansa vaalit.

Lain odotetaan tulevan hyväksytyksi maanantaina. Pääministeri Boris Johnson aikoo tuoda sen jälkeen vaaliesityksensä uudelleen parlamentin alahuoneen äänestykseen.

Pääministeri Johnsonin konservatiivien ja tukipuolueen, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n enemmistö katosi tiistaina ja ero on kasvanut. 21 hallitusta vastaan äänestänyttä konservatiivia erotettiin parlamenttiryhmästä ja nyt vastapuolella on 44 edustajaa enemmän.

Boris Johnsonin muutkin perheenjäsenet ovat olleet aktiivisia politiikassa. Isä Stanley kampanjoi ennen EU-kansanäänestystä brexitiä vastaan, mutta on sen jälkeen myötäillyt enemmän poikansa kantoja. Toimittajasisar Rachel oli eurovaaleissa ehdokkaana EU-myönteisen Change UK -pienpuolueen listoilla.

LUE MYÖS: Boris Johnsonin tilanne pahentuu – BBC: Brexit-laki menossa nopeasti läpi