Venäjä on ”syvästi huolissaan” Azerbaidžanin uudesta hyökkäyksestä Vuoristo-Karabahin alueella. Näin kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova tiedotusvälineille venäläisuutistoimisto Tassin mukaan.

Azerbaidžan itse sanoo käynnistäneensä ”terrorisminvastaisen operaation” kiistellyllä alueella, josta Azerbaidžan ja Armenia sotivat vuonna 2020. Tulitaukoa oli sorvaamassa Venäjä. Venäjän rauhanturvaajia on ollut alueella paikalla.

Azerbaidžan on kuitenkin sanonut aikovansa ajaa Armenian joukot pois alueelta, mikä viittaisi siihen, että maa on päättänyt ratkaista kiistan sotilaallisesti. Avointa sotaa on pelätty alueella jo jonkin aikaa, sillä jännitteet ovat kiristyneet.

”Venäjä kehottaa konfliktin osapuolia lopettamaan välittömästi verenvuodatuksen ja vihollisuudet ja palaamaan poliittisen ja diplomaattisen ratkaisun tielle”, Zaharova sanoo Tassin mukaan.

Azerbaidžan on viime aikoina ollut tyytymätön Venäjän rauhanvälitystoimiin ja katsoo, että Venäjän huomio on keskittynyt liiaksi muualle. Venäjä käy parhaillaan hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Tyytymätön on ollut myös Armenia. Maan pääministeri Nikol Pašinjan sanoi hiljattain Politico-lehdelle, ettei Armenia voi enää luottaa Moskovaan turvallisuutensa takaajana.

Kyse oli poikkeuksellisen avoimesta kritiikistä, Politico kuvaili.

Toisaalta Turkki on esiintynyt asiassa Azerbaidžanin tukijana.